Vitát okoz az -ová végződés használata a női neveknél Szlovákiában. 

A szlovák belügyminisztérium úgy módosítaná az anyakönyvi törvényt, hogy a szlovák nők - ha megindokolják - a hagyományos -ová végződés nélkül jegyeztethessék be vezetéknevüket. A kulturális tárca az anyakönyvek vonatkozásában ragaszkodik az eddig megszokott alakhoz.

Szlovákiában a nőket születésükkor automatikusan -ová végződéssel anyakönyvezik, ez a nyelvtani megkülönböztetés jelenti ugyanis a női nemet. Egyre több szlovák nemzetiségű nő is e végződés nélkül szeretné használni a nevét, ezért enyhítené az anyakönyvi hivatalokról szóló törvényt a Belügyminisztérium.

"Azt szeretnénk, hogy az -ová nélküli nevet az anyakönyvekben is meg lehessen változtatni, természetesen nyomós indok esetén. A módosítást csakis a szlovák államnyelvtörvénnyel összhangban képzeljük el" - mondta a szlovák belügyminisztérium szóvivője. Most is lehet nevet változtatni, de azt az anyakönyvbe nem vezetik be, csak az iratokban jelenik meg. A kulturális tárca nem is szeretné másként. Úgy véli, az anyakönyvekben meg kell tartani a hagyományos formát.

Jozef Bednár, a szlovák kulturális minisztérium szóvivője azt mondta: a minisztérium kitart amellett, hogy az anyakönyvekben továbbra is - összhangban a szlovák államnyelvtörvénnyel - az -ová végződéssel együtt tüntessék fel a szlovák női neveket. Természetesen ez nem vonatkozik a más nemzetiségű hölgyekre – tette hozzá.

Az -ová végződés ellenzőinek a száma Szlovákia uniós csatlakozása óta nőtt meg ugrásszerűen. A törvényjavaslatról jelenleg a minisztériumok egyeztetnek, leghamarabb júliustól lehet hatályos.