Többek között régen várt magyar filmbemutatókat, felújított, jubileumi István, a király-előadást, olasz–magyar évadot és Gárdonyi-emlékévet is hoz 2013. Belenéztünk az Újév üveggömbjébe, és – a teljesség igénye nélkül – összeszedtük a legérdekesebbnek ígérkező kulturális eseményeket. 

István, a király

Harmincadik jubileumát ünnepli 2013-ban Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, az István, a király. A királydombi ősbemutató évfordulójára Alföldi Róbert rendezésében újítják fel a a legendás színpadi művet. Az első előadások modernizáló feldolgozásoknak számítottak, a rendszerváltás után azonban inkább historikus formában mutatták be a művet. Most, a jubileumi bemutatónál ismét visszakanyarodunk a kortárs megközelítéshez: az I.K.3.0 munkacímen futó évfordulós István, a királyt a tervek szerint a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatják be augusztus 17-én és 18-án, 30-án pedig Budapesten a Papp László Sportarénában láthatja a közönség élő szimfonikus zenekari kísérettel, egyelőre ismeretlen szereposztásban.

Fókuszban a Nemzeti

2013-ban is a figyelem középpontjában lesz a Nemzeti Színház. Klaus Mann Mephisto című regényéből Vörös Róbert dramaturg és Alföldi Róbert készít új színpadi adaptációt. Az előadás azt vizsgálja, miként mászik bele a politika egy művész életébe, és hogyan kényszeríti válaszút elé. A bemutatót május 10-én tartják Bánfalvi Eszter, Martinovics Dorina, Mészáros Piroska, Murányi Tünde, Nagy Mari, Udvaros Dorottya, Gáspár Sándor, László Zsolt, Nagy Zsolt és Stohl András szereplésével. Az intézményt július elsejétől vezető Vidnyánszky Attila az őszi évadot egy nagyszabású János vitéz-bemutatóval nyitja majd meg. A direktor elmondása szerint az előadás hű lesz a szerzőhöz, Petőfi Sándorhoz. „Lélekemelő és hitet adó előadás lesz, amit én a saját gyermekeimnek is szánok. (...) Ott lesz benne, amit gondolok a múltról, a hagyományainkról, a gyökereinkről és a korszerű színházi nyelvről” – fogalmazott még a leendő direktor a kinevezését követően a János vitézről.

Komolyzenei jubileumok

A jövő év komolyzenei szempontból is sűrűnek ígérkezik. Megnyílhat az Erkel Színház, elkészülhet a Zeneakadémia, és kinyithat a Budapesti Music Center. Kettős jubileum is vár ránk jövőre: Richard Wagner és Verdi születésének 200. évfordulóját ünnepeljük 2013-ban. A Wagner-bicentenárium alkalmából júniusban ünnepi programmal rendezik meg a Művészetek Palotájában a Budapesti Wagner-napokat. A Magyar Állami Operaházban május 22-én Wagner 200 címmel ünnepi operagálát rendeznek. Verdi születésének jubileumát a Budapesti Tavaszi Fesztivál nagyszabású Verdi-maratonnal ünnepli szintén az Operaházban április 6-án. Április 25-én a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájában mutatják be Verdi A kalóz című operáját. Az előadást a Zubin Mehta által felfedezett kiváló olasz karmester, Carlo Montanaro vezényli.

Gárdonyira emlékezünk

2012-ben Örkény István 100. születési évfordulójára emlékeztünk, 2013-ban pedig Gárdonyi Géza kerül a fókuszba születésének 150. évfordulója apropóján. A Gárdonyi-év központja az író szülővárosa, Eger lesz, de Gárdonyban és Budapesten is lesznek programok a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM) együttműködésben. A tavaly a PIM-ben megnyitott Gárdonyi-kiállítás több helyszínen lesz látható az országban (október óta az egri várban vendégeskedik), és fesztiválokon is igyekszik megjelenni az emlékév egy Gárdonyi-sátorral. Október 17-én, az egri várvédők diadalának napján Gárdonyi-emléknapot tartanak. A tervek szerint a 2013-as Agria Nyári Játékokon új Gárdonyi-adaptáció debütál, az Isten rabjainak musicalváltozatát mutatják be. Az idei év nem csak Gárdonyinak, hanem a 100 évvel ezelőtt elhunyt legendás keletkutatónak, Vámbéry Árminnak is emlékéve lesz, ennek a programjai márciusban kezdődnek majd.

Minden, ami olasz

A 2013-as olasz–magyar évadban a két ország kapcsolatát erősítenék a Közép-Európai Év apropóján, kölcsönös programsorozattal. Nagyszabású magyar kiállítások és koncertek lesznek nyolc olasz városban. Itthon Giovan Battista Pergolesi Szent József-oratóriumával nyílik meg az olasz évad az Olasz kultúrintézetben január 6-án. Idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége is Olaszország lesz. A fesztivál egyébként szintén jubileumot ünnepel, 20. alkalommal rendezik meg 2013-ban. A díszvendég író a szokásoknak megfelelően nem a díszvendég ország szerzője: idén egy francia alkotó, Michel Houellebecq kapott meghívást Budapestre. Több könyve jelent már meg magyarul, de a fesztiválra új kötettel várják, és az olasz irodalomból is sok újonnan lefordított könyvet vehetünk majd a kezünkbe.

Rocklegendák élőben

A rockrajongóktól többszörös hurrát érdemel 2013, és nem mellesleg egy halk sóhajt is, mert a legjobban várt koncerteket mind olyan zenészek vagy zenekarok adják, akik húsz, harminc, esetleg negyven évvel ezelőtt voltak a csúcson. Nyáron Budapesten zenél Roger Waters, a Pink Floyd alapítója, akit a The Wall-turné állomásaként hallhatunk a Puskás Ferenc Stadionban. Fellép nálunk a Dire Straits volt frontembere, Mark Knopfler, februárban a Guns N' Roses exgitárosa, Slash, és a Fehérvári Zenei Napokon a 45. születésnapját ünneplő Deep Purple is, ők ráadásul új albumot ígértek tavaszra.

A 2013-as Sziget Fesztivál nagy durranásaként először hallhatjuk Magyarországon az alternatív rock és a britpop egyik legfontosabb brit képviselőjét, a Blurt.Több mint öt év után hallhatunk újra egy hazai legendát is: az LGT az Arénában áll színpadra február közepén. Az elektronikus zene rajongóinak a Depeche Mode májusi koncertje lehet az év hazai könnyűzenei eseménye.

Új magyar mozik

2013 az elsőfilmesek és a fekete komédiák évének ígérkezik a magyar filmgyártásban: utóbbi műfajban készült Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmje, a Liza, a rókatündér és Bodzsár Márk Isteni műszakja is. A Viharsarok című dráma rendezője, Császi Ádám szintén elsőfilmes. Moziba kerülhet még Orosz Dénes Coming out című vígjátéka, és a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak Budapestről szóló kisfilmjeiből összeállított szkeccsfilm, a Nekem Budapest mozibemutatójáról is szó esett korábban.

A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása szerint forgatni kezd jövőre Szabó István (Bethlen István miniszterelnökről) és Török Ferenc (Hajós Alfréd olimpiai bajnokról), belekezdhet új filmjébe a Fehér tenyér és a Bibliothéque Pascal rendezője, Hajdu Szabolcs és Mundruczó Kornél is, valamint dokumentumfilm készülhet Overdose-ról, a csodalóról.