Az elmúlt öt év pályázatai alapján több mint 29 milliárd forint értékű európai uniós és állami támogatású fejlesztést valósított, illetve valósíthat meg a nyíregyházi önkormányzat - közölte a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere az MTI-vel.

(MTI) - Kósa Tímea elmondta: a múlt év végéig 4,2 milliárd forint értékű beruházás fejeződött be a 120 ezer lakosú szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen, míg további 21,1 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósítás alatt van. Az önkormányzat által benyújtott, elbírálás, illetve támogatásiszerződés-kötés alatt lévő projektek értéke meghaladja a 3,9 millió forintot.

Az alpolgármester megjegyezte, hogy a helyhatóság nemzetközi kapcsolaterősítő fejlesztések megvalósításán is dolgozik, ezeknek az értéke mintegy negyedmilliárd forint.

A múlt év végéig iskolákat, kollégiumokat korszerűsítettek, fejlesztették a közösségi közlekedést, a térség szociális szolgáltató hálózatát, a város keleti szélén pedig összekötötték a 4-es és a 41-es számú főutat az M3-as autópályához csatlakozó Kállói úttal. Decemberben befejeződött a 2,4 milliárdos belvárosi rekonstrukció is.

A jelenlegi legnagyobb beruházás a 13,7 milliárd forint értékű szennyvízhálózat-fejlesztés, amelynek őszi befejezéséhez a kormánytól a múlt hónapban további 500 millió forint támogatást kapott a nyíregyházi önkormányzat. A projekt a város több mint 150 utcája mellett érinti a szomszédos Kálmánháza, Kótaj és Nyírpazony település szennyvíztisztítását is.

Megkezdődik a városhoz tartozó üdülőközpont, Sóstógyógyfürdő 2,1 milliárd forint értékű fejlesztési programja, illetve az 1,9 milliárdos Agora terv, a művelődési központ és a környékén lévő kulturális intézmények felújítása.

Három lakónegyed, az érkerti, az örökösföldi és huszár-telepi részleges, illetve teljes rekonstrukciója is hamarosan kezdődhet, együttesen 2,3 milliárdos költségből.

A további beruházások között közlekedési intermodális központ és kerékpárutak építése szerepel, valamint a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszert első ütemére is rendelkeznek nyertes pályázattal.

A benyújtott pályázatok közül a legnagyobb értékű a bezárt borbányai hulladéklerakó telep csaknem 1,6 milliárdos rekultivációja, amelynek támogatási szerződése aláírásra vár.

A 29 milliárd forintot meghaladó összegű beruházásokat a nyíregyházi önkormányzat mintegy 25 milliárd forint támogatással valósította, illetve valósíthatja meg - emelte ki Kósa Tímea alpolgármester.