Letáborozott mintegy kétszáz palesztin néhány külföldi aktivistával Kelet-Jeruzsálemben az E1-es zónában, ahol a Netanjahu-kormány építkezési terveket jelentette be, válaszul a palesztinok ENSZ-státusának magasabb szintre emelésére - közölte az izraeli rádió. 

Az E1-es zóna beépítése megteremtené az izraeli területi folytonosságot Maale Adumím teleptömb és Kelet-Jeruzsálem között, ugyanakkor észak-déli irányban kettévágná Ciszjordániát, ellehetetlenítve a majdani Palesztina területi egységét, életképességét. Az ENSZ Közgyűlése november végén "nem tag megfigyelő állammá" minősítette fel Palesztinát, s erre válaszul az izraeli kormány háromezer lakás építését jelentette be az 1967-ben megszállt területeken, részben az E1-es zónában.

Maale Adumim közelében a zóna egyik vitatott domboldalán húztak fel több tucat sátrat az erőszakmentes ellenállás jegyében pénteken palesztinok és ügyüket támogató külföldiek. Rögtönzött településüket elnevezték Báb-es-Sámsznak, "a nap kapujá"-nak.

"Azért éppen ezt a vidéket választottuk, mert ez a palesztinoktól elfoglalt terület éket ver Ciszjordánia északi és déli része közé"- mondta Mahmúd Zavára a Palesztin Népi Bizottságok nevű szervezet nevében a Jediót Ahronót című izraeli napilap internetes oldalának. - Remélem, állandósul és az E1-es zónában marad a sátortábor."

"Egy palesztin falut építünk ide, ahol állandóan élhetnek földjük védelmében a palesztinok"- közölte a The Jerusalem Post című angol nyelvű napilap internetes portáljával Mohamed Katíb, az akció egyik szervezője. Az izraeli hatóságok eddig nem tettek lépéseket a sátortábor megszüntetésére, de a múltban a biztonsági erők felszámolták a hasonló kezdeményezéseket.