Idén a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is csatlakozott a színészhallgatók bemutatkozó fórumaként ismert római Premio Nazionale delle Arti-hoz, a szombati eseményen az intézményt Bán Bálint negyedéves színművész szakos hallgató képviseli.

(MTI) - A fórumot az olasz oktatási és kutatási minisztérium hívta életre azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson színészhallgatók bemutatkozására a nagyközönség előtt. A 2010-ben nemzetközivé bővült eseményen a versenyzők saját anyanyelvükön adnak elő négyperces monológokat, ezek alapján rangsorol az öt főből álló szakmai zsűri - olvasható a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A római Silvio D'Amico Nemzeti Drámaművészeti Akadémia - az egyetlen állami olasz színész- és rendezőképző - meghívására idén a Színház- és Filmművészeti Egyetem is csatlakozott az eseményhez. Az intézményt Bán Bálint negyedéves színművész szakos hallgató, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályának tagja képviseli, akinek utazása a Római Magyar Akadémia támogatásával valósul meg.

A Premio Nazionale delle Arti-t a római Eleonora Duse Stúdiószínházban rendezik. A megmérettetésen Rómából, Bolognából, Genovából, Párizsból és Strasbourgból, Londonból, Varsóból és Krakkóból, Monacóból, Athénból és Vilniusból érkező színészhallgatók is részt vesznek.