Elindult a MÁV biztosító károsultjainak kártalanítása, ám a kifizetések 15 százaléka egyelőre nem ért célba. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ezért felhívást intézett hozzájuk. 

Öt éve várnak a pénzükre a károsultak, a fordulatot az jelentette, hogy egy tavalyi parlamenti döntés alapján részben a biztosítási piac pénzéből történik majd az ügyfelek kártalanítása - magyarázta Binder István a Ma reggel szerdai adásában. Hozzátette: ez részint a kártalanítási számla, részint a MÁV biztosító után létrejött kártalanítási alap felhasználásával zajlik, a maradék összeget pedig a biztosítók pénze teszi ki; összességében, kamatokkal együtt 7,1 milliárdról van szó, ami nettó 5,4 milliárd forint.

A PSZÁF szóvivője kifejtette: nagyjából 11 ezer ügyről van szó. Azoknak jár a kártérítés, akiknek az autóival MÁV biztosítós ütközött, továbbá akik korábbi MÁV biztosítós ügyfélként kifizették a kárösszeget a társaság helyett, valamint azok a biztosítók is részesülnek, amelyek harmadik félként helytálltak. „A kifizetések januárban megindultak, az első 400 millió forint már megérkezett az érintettekhez” – emelte ki.

A problémát az jelenti, hogy az összeg 15 százaléka nem ért célba, mivel az ügyek lezárása 2009 végére datálódik, azóta pedig számos adat megváltozott – fejtette ki. „Ezért arra kérjük a károsultakat, hogy jelentkezzenek ismételten a MÁV biztosító elérhetőségein és pontosítsák adataikat!” – intézett felhívást a műsorban a szóvivő.

A vagyonkezelőnek hat hónap áll a rendelkezésére a visszautalásra, ám ütemezett módon ez akár már tavasszal befejeződhet – adott hangot reményeinek a műsor végén Binder István.