Az iskolai lógások megelőzését célzó, illetve a tudatmódosító szerek, az alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás veszélyeire figyelmeztető program indul február 1-jén Székelyudvarhelyen. A főként középiskolásoknak szóló kezdeményezés nem újszerű, viszont szervezett formája miatt példaszerű Udvarhelyszéken.

iskolapenz_diakok_02_b 
Az utcán is számíthatnak a diákok rendőri ellenőrzésre
Az ötletgazdák, a helyi rendőrség, a média és a tanintézetek vezetőinek, tanárainak összefogása révén jönne létre az egyelőre A fiatalok veszélyeztetettsége ellen munkanéven futó program. A kezdeményezés ötletgazdái Jakab Áron Csaba, Sinka Arnold, Gidó Csaba és Berde Zoltán önkormányzatai képviselők, illetve Tófalvi Tamás unitárius lelkész.

A program elsődleges célja a már napi rendszerességgel, sokszor csoportosan is előforduló iskolai lógások leállítása, idővel pedig a megelőzés. Ugyanakkor a kezdeményezők fontosnak tartják a kiskorúak körében való dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás meggátolását is. „A tervek gyakorlati megvalósításához azonban az iskolaigazgatók, a rendőrök és később a szülők segítségére is szükség van. Első körben a helyi rendőrséggel, illetve a tanintézetek vezetőivel találkozunk” – magyarázta Jakab Áron Csaba.

A gyakorlati megvalósítás február 1-jén kezdődik: a rend őrei éjszakai és nappali ellenőrzéseket végeznek majd a város több vendéglátóipari egységében, illetve az utcán is, az így elcsípett diákok mellett azonban ezúttal azon helyek tulajdonosai is megrovásban részesülnek, ahol kiskorúakat alkohollal vagy dohányáruval szolgálnak ki. „A szintén káros szenvedélynek számító szerencsejátékok veszélyeire is felhívnánk a figyelmet. A népszerűsítésre pedig olyan önkénteseket toboroznánk, akik aktívan részt vennének a napi tevékenységben, szóba állnának a diákokkal stb.” – tette hozzá az ötletgazda, majd hozzáfűzte: bár egyelőre az ellenőrzésre fektetik a hangsúlyt, hosszú távon a megelőzés lenne a cél, melynek legfontosabb feltétele a fiatalok meglehetősen csorbult értékrendszerének megváltoztatása.
Forrás: szekelyhon.ro