Politikai vitát is kiváltott a szemétszállítási díj emelése Debrecenben. Pénteken számoltunk be arról, hogy az AKSD a tavalyi átlagárnál összességében 16,9 százalékkal drágábban viszi el idén a lakossági hulladékot. A szocialisták szerint a cég és a városvezetés is okolható a kialakult helyzetért. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az AKSD a polgármester közbenjárására 4 százalékkal mérsékelte az eredeti ajánlatban szereplő árat.

dehir.hu - Szathmári Károly szerint ezért elfogadhatatlan, hogy egyrészt nem ad kedvezményt, másrészt még meg is emelte díjait az AKSD. Amint azt a Dehir.hu megírta, összességében 16,9 százalékkal lett drágább idén a lakossági szemétszállítás. Az MSZP városi elnöke úgy véli: ez a lépés ellentétes a hulladékgazdálkodási törvényben szereplő maximált 4,2 százalékos emeléssel.

- Ezen túlmenően pedig kifejezetten ellentétes a közgyűlés azon határozatával, hogy a lakosság felé több, mint 12 százalékos kedvezményt kell adni, és sajnos ezt sem adták meg – panaszolta Szathmári Károly, az MSZP városi elnöke.

Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP városi frakcióvezetője azt mondta: az AKSD a közbeszerzési ajánlatában a jelenleginél magasabb árat kért a szolgáltatásért. A városvezetés érte el, hogy az eredeti ajánlatnál kisebb mértékben dráguljon a szemétszállítás.

- Polgármester úr tárgyalást folytatott a cég vezetőivel, így nagyságrendileg 4 százalékos kedvezmény lépett életbe, aminek alapján alakult ki ez a mostani áremelés – mondta el Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP városi frakcióvezetője.

Az áremelésről valószínűleg a következő városi közgyűlésen is szó esik. Balázs Ákos szerint ugyanis visszatetsző, hogy azok a szocialisták kérik őket számon, akik kormányzásuk alatt megengedték, hogy több száz százalékkal emelkedjenek a rezsiköltségek. Szathmári Károly pedig arra készül, hogy interpellációban kérjen választ felvetéseire a polgármestertől.