Két év múlva akár meg is szüntethetik a gázszolgáltatást annál a fogyasztónál, akinek nincs rendben a kazánja. Egy januári jogszabályi szigorítás miatt mostantól ötévente kötelező ellenőriztetni a gázkészülékeket. A szakemberek szerint azonban ez kevés. Évente ki kell hívni a gázszerelőt. Az ellenőrzés 10-12 ezer forintba kerül.

Egy házaspár szenvedett szén-monoxid mérgezést egy évvel ezelőtt Derecskén. Az asszony a kórházba szállítás után meghalt. Évente 40-50 ember hal meg ilyen balesetben Magyarországon, az esetek nagy részében a gázkészülék hibája okozza a tragédiát.

Ezen változtathat egy nemrég elfogadott jogszabályi szigorítás, ami szerint ötévente ellenőriztetni kell a gázberendezéseket. A szakemberek szerint azonban ez nem elég. Évente legalább egyszer meg kell vizsgáltatni a kazánokat.

- Annyira el tud koszolódni a kazánok hőcserélője, hogy az égéstermék nem a kéményen keresztül távozik, hanem megkerüli a hőcserélőt, és a helyiségbe áramlik vissza. Ez vezet sok esetben a tragédiához. A kéményes készülékek karbantartását évente kell megoldani – tájékoztatott Lázim Péter gázszerelő.

Az ellenőrzés 10-12 ezer forintba kerül. A katasztrófavédők szerint érdemes rászánni a pénzt. A mostani fűtésszezonban is volt már baleset a hibás kazánok miatt, a tűzoltókat eddig kétszer riasztották.

- Ebben a fűtési idényben már több áldozatot követelt Hajdú-Bihar megyében a szén-monoxid mérgezés, pedig ezek a balesetek kellő odafigyeléssel és körültekintéssel megelőzhetők lennének – mondta Madai Petra, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A most elfogadott jogszabályi szigorítás szerint 2015-től a kéményseprőknek is ellenőrizni kell a gázkészülékeket. Ha hibát észlelnek, és azt a tulajdonos nem javítja ki, akár ki is kapcsolhatják a gázszolgáltatást.