Könyvtárunk együtt épült a lakóteleppel a Dobozi-lakótelep és a Fényes udvar centrumában, és 1976-ban adták át a lakosságnak. Nevét egy országos pályázaton kapta, melyet Petõfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából hirdettek meg könyvtárak létesítésére azon települések számára, ahol Petõfi rövidebb-hosszabb ideig élt.
1986-ban családi könyvtárrá alakítottuk könyvtárunkat. Az állomány tematikus elrendezésével segítséget nyújtunk az olvasóinknak a válogatásban. Kisebb terek kialakításával, sok ülõhellyel, otthonos környezet megteremtésével tesszük vonzóvá látogatóink számára az itt töltött idõt.
Olvasóink nemcsak szépirodalmat keresnek, hanem a különbözõ iskolai szintû tanulmányokhoz, s képzésekhez is találnak nálunk szakirodalmat. Internet-szolgáltatással is segítjük az érdeklõdõket.
Gyermekkönyvtárosaink mindig jó kapcsolatot ápolnak a körzetünkben lévõ óvodákkal, iskolákkal. Évente több mint száz foglalkozást tartunk: iskolai tananyag kiegészítését, kötelezõ olvasmányok feldolgozását, kézmûves foglalkozásokat, vetélkedõket, stb.
A természetfilmek, népmesék videón és DVD-n is kedveltek, az ismeretterjesztõ interaktív CD-ROM-ok és játékok a fiatalok körében a legnépszerûbbek. Kölcsönözhetõ CD lemezek állnak olvasóink rendelkezésére.
Megalakulása óta közmûvelõdési feladatokat is ellát könyvtárunk: kiállításokat, elõadásokat szervezünk. Több klubunk is mûködik: a csipkekészítõ kör országosan ismert, sok érdeklõdõ, tanulni vágyó ismerte meg ezt a kézimunkát segítségükkel. „Ezoterikus” klub várja azokat, akik érdeklõdnek a természetgyógyászat, valamint a testi, lelki, szellemi harmónia megteremtése, iránt. A Rizikó klub egészségmegõrzõ tevékenységet vállal fel a lakótelepen élõk körében. Környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvényeket és foglalkozásokat is tart a könyvtár helyiségeiben.
 
Elérhetõségünk
Cím: 4029 Debrecen, Víztorony u. 13.
Telefon: (52) 413-471
E-mail: petofidbvk.hu
 
Szolgáltatásaink
  • könyvtári dokumentumok kölcsönzése, helyben használata
  • könyvtárközi kölcsönzés
  • fénymásolás
  • számítógép használat, nyomtatás, szkennelés
  • számítógépes adatbázisok, multimédiás CD-ROM-ok helyben használata
  • szélessávú internet-hozzáférés (NAVA pont)
  • "Könyv-társ" szolgáltatás (házhozszállítás)