Kína folytatja a rendszeres járőrtevékenységet területi vizein a Kelet-kínai-tengeren és a Dél-kínai tengeren egyaránt - közölte az állami óceánügyi hivatal vezetője csütörtökön.
 
MTI - "Egy élesebb és a korábbinál sokkal bonyolultabb helyzetben nagyobb felelősséggel, rendületlenül támogatjuk az ország tengeri jogait és érdekeit" - hangoztatta Liu Caj-kuj  igazgató egy országos konferencián.
 
Liu konkrétan is megemlítette a Tiaojü(japánul Szenkaku)-szigetek térségét, s megnevezte Japánt, Vietnamot és a Fülöp-szigeteket, mint az ország területi szuverenitását veszélyeztető államokat.
 
Kitért arra is, hogy Kína karbantartást fog végezni tengeri bázispontjainál, lezárja a dél-kínai-tengeri vizek elnevezésének listáját és kutatásokat végez kizárólagos gazdasági övezetén, a kontinentális talapzattól számított 200 tengeri mérföldes távolságon belül.
 
Elhangzott, az elmúlt négy hónapban hajók és repülőgépek végeznek járőrözést a Tiaojü-szigeteknél, s az is, hogy tavaly áprilisban tengerészeti járőrhajók "mentettek meg kínai halászokat egy Fülöp-szigeteki hadihajó zaklatásától".
 
Kínában ugyancsak csütörtökön tették közzé egy körlevélben, hogy országos felmérés keretében az idén számba veszik a Kínához tartozó szigetek természeti kincseit, feltérképezik azok geológiai adottságait, s területükön környezeti vizsgálatokat végeznek. A felmérést várhatóan 2016-ban fejezik be.
 
Földmérési, térképészeti és térinformatikai hivatal szinte ezzel egy időben közleményében arról tájékoztatott, hogy folytatják a hibás térképek begyűjtését, gyártóik elfogását. 2005 óta 750 ezer térképet foglaltak le, s összesen 1800 ügyben léptek fel.
 
A közlemény kitér arra is, hogy Kína több szomszédos országgal is területi vitában áll, ezért különösen is fontos a közvélemény figyelmének felhívása a megfelelő információkra. A kampányt hamarosan kiterjesztik a térkép alapú GPS globális helymeghatározó termékekre is - áll a dokumentumban.
 
A Kína és szomszédai közötti területi viták láthatóan összefogásra készteti az érintett országokat, s épp csütörtökön a japán külügyminiszter a Fülöp-szigeteken a két ország tengeri biztonsági együttműködésének erősítéséről állapodott meg partnerével.