Radikális politikai irányváltásra lenne szükség a jövendő új izraeli kormánytól ahhoz, hogy újraindulhassanak a béketárgyalások a zsidó állam és a palesztinok között - szögezte le kedd este kiadott állásfoglalásában a Palesztin Hatóság.

MTI - A testület végrehajtó bizottsága - Mahmúd Abbász elnök vezetésével - egyebek között a múlt héten tartott izraeli választások eredményeit, illetve azoknak a palesztin-izraeli viszonyra gyakorolt hatását tekintette át rámalláhi ülésén.

Az ezt követően kiadott közlemény szerint "a béketárgyalások megmentéséhez komoly politikai folyamat elindítására" van szükség, ez viszont "megköveteli, hogy a következő izraeli kormány politikájában radikális változás következzék be" a jelenlegiéhez képest.

Abbász korábban az izraeli telepépítések leállítását és az 1967-es határvonalak elismerését szabta feltételül a tárgyalások újraindításához, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azonban elutasította ezt, és hangoztatta, hogy csak előfeltételek nélküli tárgyalásokat fogad el.

Izraelben a múlt heti előre hozott parlamenti választásokon a Netanjahu vezette jobbközép Likud és a jobboldali nacionalista Jiszráél Béténu párt közös listája szerezte a legtöbb szavazatot, de eközben jelentősen megerősödött a centrista Jes Atíd párt.

A keddi palesztin közlemény kitér arra is, hogy egyes nagyhatalmak, köztük mindenekelőtt az Egyesült Államok, "csak szóban ellenzik Izrael praktikáit, valamint rasszista és gyarmatosító politikáját, ugyanakkor az ENSZ Biztonsági Tanácsát akadályozzák abban, hogy ... e politika ellen ható határozatokat fogadjon el".

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden úgy vélte, az izraeli választási eredmények "inkább megnyitják, mint bezárják az ajtót" a békefolyamat újraindítása előtt.