Egyetlen diákja van egy általános iskolának Kínában, és tanári kara is egyfős. Ennek ellenére a tanintézetnek szigorúan be kell tartania minden általános előírást, így például nem maradhat el a hetenkénti ünnepélyes zászlófelvonás sem.

ma.hu - A dél-kelet-kínai Nanou faluban a hét éves Zhang Siqi az egész napját egyedül tölti az iskolában, de nem azért, mert nincsenek barátai, hanem mert rajta kívül egyetlen diákja sincs az iskolának. Ez azért lehetséges, mert a faluból mindannyian elvándoroltak a közeli városba, csak Zhang családja maradt - legalábbis a kisgyermekesek közül - az eredeti lakóhelyén, így viszont nem lehet bezárni az iskolát, mi több: mindennek szabályosan úgy kell zajlania, mintha egy 30 fős osztályban folyna a tanítás.

Persze az is kézenfekvő lenne, hogy a kislányt busszal vagy más módon beküldjék naponta a városi iskolába, ám ez azért nem lehetséges, mert veleszületett gerincproblémája miatt fogyatékosnak számít és nem olyan egyszerű neki az utazgatás. Egyszemélyes osztályként természetesen osztályfőnök is jár neki, már ha lehet annak nevezni Zhang Waniját, aki nem térhet el a szigorú nemzeti tantervtől, a kislány tehát egyáltalán nem élvezheti az egykeség előnyeit.

A tanterv értelmében például ugyanúgy kötelező neki futnia, ami még nem jelentene problémát, az ugyancsak kötelező kosárlabdázásban azonban be kell érnie ellenfélként a nem épp virgonc és ifjú tanárával. Ezen felül minden héten részt kell vennie az ünnepélyes zászlófelvonáson - számolt be a brit Metro újság.

Aki pedig azt hinné, hogy csak Zhangnak furcsa ez a helyzet, az nagyon téved: Wanija bevallotta, hogy rettenetesen magányosnak érzi magát, mert amikor a szünetben visszavonul a tanári szobába, senkivel sem tud beszélgetni.