Négy alvilági bandavezért és tizenkilenc másik bűnözőt vett őrizetbe az orosz rendőrség egy Moszkva melletti kisváros éttermében, ahol egy ismert "keresztapa" megölése utáni tennivalókat vitatták meg - közölte szombat este az orosz belügyminisztérium. 

Orosz és fehérorosz alvilági vezetők a Nikolina Gora nevű település egyik éttermében tartottak titkos összejövetelt, hogy megbeszéljék, milyen lépéseket kell tenniük az után, hogy a minap Moszkva belvárosában megölték az orosz maffia egyik legbefolyásosabb vezetőjét, a Gyed Haszan (Haszan apó) alvilági néven ismert maffiózót. Össze akarták hangolni a klánjával rivális Tariel Oniani nevű maffiacsoportnak alárendelt bűnbandák tevékenységét.

Az Interfax hírügynökség szerint az összejövetelen három fehérorosz bandavezér "megkoronázására" készültek: orosz kifejezéssel a "vor v zakonye" címet kellett volna megkapniuk. Az elnevezés a volt Szovjetunióban keletkezett, és speciális bűnözői státust, hatalmat takar. A vor v zakonye nem az állami törvényeket, hanem az alvilági szabályokat tartja be és tiszteli messzemenőkig.

A rendőrség lecsapott az étteremre, és őrizetbe vette a találkozó résztvevőit, összesen 23 embert.

Gyed Haszant - valódi nevén Aszlan Uszojant - január 16-án ölték meg Moszkva központjában. A férfi egy bűnbanda vezetőjeként megszerezte a feketevállalkozások feletti ellenőrzést valamennyi oroszországi régióban. Kiterjedt kapcsolatrendszere volt a korrumpálható bürokratákkal és a titkosszolgálat embereivel. Uszojan az utóbbi években egyfajta döntőbíróként működött az üzleti életben. Azok az üzletemberek, akiknek meggyűlt a bajuk a hatóságokkal és a törvénnyel, gyakran fordultak hozzá segítségért. Emberei a 2014-es szocsi téli olimpiai építkezések egy része feletti ellenőrzést is meg akarták szerezni.

Az utóbbi években négyszer törtek Uszojan életére. Megölése megrengette az orosz alvilágot, és bűnügyi szakértők most újabb maffiaháborútól, a piszkos üzletek újrafelosztásától tartanak Oroszországban.