Hagyományos termékek előállításával és értékesítésével foglalkozó egyesületet terveznek a háromszéki Málnás községhez tartozó Zalánpatakon. Kasléder József Málnás polgármestere a Sláger Rádiónak elmondta, a hagyományos termékek népszerűsítésében Károly brit herceg is segítséget ígért.

A tervek szerint, a zalánpataki egyesület és az elmúlt év végén alakult Agrosic közösségfejlesztési egyesület közösen kutatja fel a pályázati forrásokat egy biotej feldolgozó és egy erdei gyümölcs feldolgozó létrehozására. A hagyományos módon előállított termékeket levédetnék, a biotejből készült sajtkülönlegességeket és az erdei gyümölcs lekvárokat ínyencségként dobnák piacra.

Kasléder József elmondta, a háromszéki önkormányzat és a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság is támogatja a tervüket, a zalánpatakiak részt vehetnek a szakhatóság által szervezett sajtkészítő tanfolyamon. Korábban Tamás Sándor a Kovászna megyei közgyűlés elnöke is megfogalmazta, hogy Zalánpataka lehet az első székelyföldi önellátó falu. Az elzárt faluban alig százan laknak, a hegyvidéki, tájba simuló település idilli képe is védendő érték, mondta a tanácselnök.

Több mint egy évtizede Zalánpatakon vásárolt ingatlant Károly herceg, aki a régi házat természetes építőanyagokat használva újította fel. Amikor két évvel ezelőtt birtokba vette az ingatlant a díszvacsorán helyi készítésű sajtot és lekvárt szolgáltak fel.

Kovács Blanka, Sláger Rádió