Ha nincs pénz, nem stadiont kell építeni, mert a fiatalok a libalegelőn is tudnak focizni, mondta Nyakó István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az ország harmada lassan éhen gebed és kétkeresős családok sem tudják, hogy miből vásároljanak a hónap végén.



Most már kormánydöntés is van arról, hogy 49 ezer forintból is meg lehet élni - mondta Nyakó István. A szocialista politikus szerint a kormányzat ferdít, mert 75500 forintról beszélnek, de ez egy bruttó összeg, amelynek a nettója 49000 forint. Nyakó elmondta: kérték a kormányt, hogy változtasson az álláspontján, mert idén már négyszázezer közmunkást érintenek a változtatások. Az ország harmada lassan éhen gebed – tette hozzá a politikus, aki szerint kétkeresős családok sem tudják, hogy miből vásároljanak a hónap végén. A szocialista országgyűlési képviselő szerint nemcsak a demokrácia deficitjéről kell beszélni, hanem arról is, miből fognak megélni az emberek. Az elmúlt húsz évben például Kelet-Magyarországon semmi sem változott, sőt rosszabb lett mondta Nyakó István, aki szerint megbukott az elmúlt húsz év.

Elmondta: ha nincs pénz, nem stadiont kell építeni, mert a fiatalok a libalegelőn is tudnak focizni. A politikus szerint, ha nem közelítik a minimálbért a közmunkás bérekhez, előfordulhat, hogy ugyanarra a munkára alacsonyabb fizetéssel vesznek majd fel embereket. A pici már nem segít, állította az MSZP-s képviselő, aki azt is elmondta: csak azt kérik számon, amit már egyszer megígértek. Nyakó István szerint, aki akar dolgozni, de nem tud, az még a segélytől is eleshet. 150 településen végeztek kutatásokat, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek a közmunkások, ezek között elsősorban a bérrel kapcsolatos problémák, a szabadság-szabályok bevezetése szerepelt, illetve az, hogy egy családból egy ember egész évben dolgozhasson a közmunka-programban.