A havazás miatt lassabban jutnak el a betegek a szombathelyi Markusovszky kórházba, de a sürgősségi betegellátásban nincs érzékelhető fennakadás.

MTI - Nagy Lajos, a kórház vezérigazgató főorvosa azt közölte: a havazás miatt nem állt elő rendkívüli helyzet intézményükben, a tervezett műtétek rendben lezajlottak. Olyan eset előfordult, hogy a mentők egy-egy beteget nem hozzájuk, hanem olyan kórházba vittek, ahová könnyebb volt eljutni, és olyan páciensek is akadtak, akik a hófúvások miatt nem vállalták az utazást, és telefonon lemondtak egy-egy megbeszélt vizsgálatot.

A közútkezelő a megyében a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel együttműködve konvojokat alakít ki, így segíti a mentők és az autóbuszok közlekedését, átjutását a hótorlaszokon.

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta: a hótolókat egy rendőrautó követi, majd olyan járműveket próbálnak így célba juttatni, amelyek különösen fontosak. Hozzátette, hogy több autóbuszt is sikerült így elindítani péntek délután Szombathelyről, de mentőautónak is segítettek már ezen a módon, és a kenyeret szállító teherautóknak is a segítségükre lehetnek.

A szóvivő kitért arra, munkatársaik megfeszített munkáját megnehezítette a viharos erejű szél, de abban bíznak, hogy ez az esti órákra alábbhagy és az éjszaka megtisztíthatják a főutakat. Mivel azonban szombatra nagyon hideg időt, mínusz 10-15 fokot jeleztek, valószínűleg a már letisztított utakon is előfordulhatnak majd síkossá váló szakaszok - fűzte hozzá.