Év elejétől megterhelődött a székelyudvarhelyi útlevélosztály és a lakosságnyilvántartó iroda munkája. Emiatt többen is panaszkodtak, hogy túl későn kerülnek sorra.
utlevelosztaly vn 002_b
Panaszukkal fordultak lapunkhoz egy két hónapos kislány szülei, akik útlevelet igényeltek az udvarhelyi kirendeltségnél. Először azt kifogásolták, hogy mivel csak egy nap nyújthatnak be kérést, nem fogadnak el előjegyzést. Ugyanakkor arra is panaszkodtak, hogy mivel csütörtökön nagyon sokan adtak be kérést, két hónapos csecsemővel sorba kellett állniuk, nem élveztek elsőbbséget.
Mint ismeretes, csütörtökönként reggel 9-től fogadja ügyfeleit az útlevélosztály udvarhelyi fiókja, hogy az udvarhelyszéki ügyfeleknek ne kelljen Csíkszeredába menniük kérésükkel. Megtudtuk, múlt csütörtökön valóban nagyon sokan voltak a Kossuth Lajos utcai kirendeltségben, ahol 36 kérést kezeltek. Adrian Pănescu, a kormánybiztosi hivatal szóvivője arról számolt be, hogy Udvarhelyszéken minden csütörtökön tartanak fogadóórát, és mindenkit kiszolgálnak azon a napon.
Hiába van megszabott órarend, sokszor délután három-négy óráig is dolgoznak. Olvasói panaszunkra reagálva elmondta, hogy ilyen órarenddel valóban nem tudnak előjegyzéseket elfogadni, de megemlítette, a körülményeken javítandó, be akarják vezetni, hogy elsőbbséget élvezzenek a betegek, a kisgyermekesek és a terhes nők. „Persze nem engedjük őket előre, mert vannak, akik tényleg sokat várnak, de mindenképp az elsők között lesznek kiszolgálva” – mondta a szóvivő.
Megemlítette, hogy ebben az évben nagyon sok kérést nyújtottak be Udvarhelyen, hozzátéve, hogy ha decemberben igényelték volna az útlevelet, akkor sokkal hamarabb ment volna minden. Keresztúrról, Parajdról és a környék legtöbb településéről Udvarhelyre mennek az emberek útlevélkéréseikkel. Tavaly decemberben minden fogadónapon 7–8 kérést kezeltek, az elmúlt csütörtökön pedig 36-ot. „Ez is adta az ötletet, hogy elsőbbségben részesítsük a kisgyerekes vagy beteg személyeket” – tette hozzá Pănescu.
Forrás.szekelyhon.ro