A ferences világi rend több mint négyszáz tagú magyarországi közösségéhez látogatott Amanuel Mesgún Temelso kapucinus generális asszisztens és Encarnación del Pozo generális miniszter nővér, az ötnapos nemzetközi vizitáció befejezéseként szombaton ünnepi szentmisét tartanak Mátraverebély-Szentkúton - közölte a Ferences Sajtóközpont pénteken az MTI-vel. 

A közleményben azt írták: a hatévenkénti látogatás célja, hogy erősítse a ferences evangéliumi lelkületet, biztosítsa a regulához való hűséget, segítséget nyújtson a testvéri közösség életéhez, megszilárdítsa a világi rend egységét és előmozdítsa annak a "ferences család többi ágával való együttműködését".

A ferences világi rend közvetlenül Szent Ferenctől számítja eredetét, alapításának időpontja 1221, védőszentje Árpád-házi Szent Erzsébet. A II. vatikáni zsinat (1962-1965) után, a mai kor szellemében megújult regulájukat VI. Pál pápa hagyta jóvá 1978-ban.

Magyarországon 1992-ben jelent meg a regula Rómában is jóváhagyott magyar fordítása, s az addig titokban működő csoportok hivatalos formában szervezhették újjá a világi rendet.

A ferences világi rendnek világszerte 420 ezer tagja van, Magyarországon jelenleg 42 közösségben 450 tagot tartanak számon. A rend nyitott a világiak és az egyházmegyés papok előtt egyaránt. XXIII. János, X. Piusz és XV. Benedek pápa, valamint a boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László is a rend tagja volt.

A világi rendbe való belépés az úgynevezett ismerkedéssel kezdődik, ezt követheti a befogadás, majd a - legalább egyéves - kezdeti képzés, amelyet egy évre szóló, majd végleges fogadalom követhet.

Az országok közösségeinek munkáját egy nemzetközi tanács hangolja össze, és nemzetközi elnökség vezeti.