Az MTI beszámolója szerint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hétfőn, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elítélte Bayer Zsolt közíró szavait: olyan embernek nincs helye a Fideszben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja – olvasható a csatorna honlapján.

Navracsics Tibor a műsorban azt mondta: Bayer Zsolt írása súlyos, demokráciát sértő állításokat tartalmaz, s megcsúfol minden olyan demokratikus közösségi elvet, amelyben a Fidesz hisz.

A miniszterelnök-helyettes azt nem tudta megmondani, milyen konzekvenciákat von le ezzel kapcsolatban a Fidesz erre hivatott testülete, de ő maga mélyen elítéli ezeket a gondolatokat. Származása alapján nem lehet beskatulyázni senkit.

Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban szombaton megjelent írásában a szigethalmi késelésre utalva azt írta: „Akiket megkéseltek a gyáva, undorító, kártékony állatok.” És: „a tények pedig azok, hogy a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre.(...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik.”

Hétfőn az LMP álláspontját tolmácsolva Schiffer András frakcióvezető azt mondta: Bayer Zsolt említett írása kimeríti a közösség elleni izgatás tényállását, ezért úgy gondolják, a Fidesznek el kellene gondolkoznia azon, hogy egy demokratikus párt megtűrheti-e soraiban az újságírót.

Később a Demokratikus Koalíció (DK) nevében Niedermüller Péter arra szólította fel Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy az antiszemitizmus elleni tüntetésen elmondott beszédének megfelelően emelje fel a szavát Bayer Zsoltnak a szombati Magyar Hírlapban megjelent írása ellen, és nyilvánítsa ki, hogy az írás hangvétele nem fér össze a kormánypárt politikájával.

Lásd még Setét Jenő, az Ide tartozunk! Roma Közösségi hálózat vezetőjének írását az Indexen: Nem elég a sablonnyilatkozat!: „Nem feledjük, hogy tényszerűen a sorozatgyilkosságokat is Bayer féle beszédek és írások előzték meg szakadatlan, minden ellenállás nélkül.” „Nem engedhetik meg maguknak, hogy csöndben maradjanak! Sem ők, sem más! Így a kormány sem. Nem tartjuk elégségesnek a Navracsics-féle kincstári sablonnyilatkozatot. A szavakat tetteknek kell követniük.”