A Kurier című bécsi lap Saubermacher – Kivonulás Magyarországról címmel közölt cikket. Magyarország el akarja űzni a külföldi szemétszállító cégeket. A grazi Saubermacher cég is kénytelen reagálni.

Magyarország a nemzetközi hulladékgazdálkodó cégek és az EU heves tiltakozása ellenére komolyan gondolja a szemétszállítással- és feldolgozással foglalkozó külföldi vállalatok elűzését: január 1-jétől csak azok a vállalatok szállíthatnak szemetet és üzemeltethetnek szemétlerakó helyeket Magyarországon, amelyeknek többségi része a települések tulajdonában van. Ezen kívül 2014-től ezek a vállalatok nem lehetnek nyereségesek, hanem nonprofit szervezetekként kell működniük. Bevezetnek egy tonnánként 10 eurós szemétlerakó-illetéket is, és felső határt szabnak a szemétdíjnak. „A törvény még annál is rosszabb, mint amit sejtettünk” – mondja Frank Dicker, a stájerországi Saubermacher cég elnöke, amely 17 magyar településen tevékenykedik a hulladékszállításban.

A Subermacher, amely évi 300 millió eurós forgalmának hatodát gazdálkodta ki Magyarországon, most a kivonulásra rendezkedik be. „A többi hulladékcégekkel együtt ugyan megpróbálunk újra nyomást gyakorolni az EU-ra, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, ez azonban valószínűleg nem fog mély benyomást gyakorolni Orbán Viktor magyar miniszterelnökre” – mondja Dicker.  Ezért a nagykanizsai egységet már eladták. A kivonulás azonban nem olyan egyszerű. „Mivel váltják ezt ki nekünk?” – kérdezi az elnök. A szemétszállító kocsik, kukák stb. mind a Saubermacher tulajdona. Dicker nehéz tárgyalásokra számít. Mint mondja, minden egyes településsel külön kell megtárgyalni a szemétszállítás jövőjét.