Hét forinttal emeli a benzin nagykereskedelmi listaárát holnaptól a Mol Nyrt., míg a gázolaj listaára két forinttal lesz magasabb a hét közepétől - tudta meg lapunk. Az árváltozás után a benzin országos kiskereskedelmi átlagára literenként 425 forintra emelkedik, a dízel hajtóanyag literjéért pedig átlagosan 428 forintot kell majd fizetni. Legutóbb a Mol a múlt héten változtatott nagykereskedelmi tarifáin. Akkor a benzin ára két forinttal csökkent, az gázolajé pedig változatlan maradt.

Az áremelkedés mögött elemzők szerint az áll, hogy az utóbbi napokban emelkedtek a nyersolaj és a késztermék - benzin, gázolaj - jegyzésárak a nemzetközi piacokon. A mediterrán üzemanyag tőzsdén például az elmúlt egy héten a benzin ára 3,2 százalékkal drágult, s a gázolajnál 0,8 százalékos növekedés volt tapasztalható. A forint árfolyama viszont heti átlagban 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Ennek azért van jelentősége, mert a kőolaj üzleteket dollárban számolják el a felek.


Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét két forinttal drágábban, míg a gázolajét kilenc forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg a kutaknál. Ez a motorbenzin esetében 0,5 százalékos emelkedésnek, a dízelnél pedig két százalékos csökkenésnek felel meg.

Az eddigi heti egyszeri alkalom helyett január végétől kétszer is dönthet a Mol Nyrt. az üzemanyagok nagykereskedelmi árának változásáról. Szollár Domokos, a cég magyarországi kommunikációs igazgatója közölte, azért változtatnak a gyakoriságon, hogy rugalmasabban tudjanak alkalmazkodni a változó világpiaci helyzethez. A Mol eddig hetente egyszer, általában hétfőn határozta meg nagykereskedelmi árait, amelyek változtatás esetén a hét szerdájától léptek életbe. Ezentúl viszont szerdán is dönthetnek az árak változtatásáról, így az új árak a nagykereskedelmi partnerek esetében a bejelentést követő második napon - tehát szerdán és pénteken - lépnek életbe.

A változtatás a kiskereskedelmi árakat csak közvetve érinti, miután az üzemanyagok szabadáras termékek, így a benzinkutaknál érvényes árak változtatásának mértéke és ritmusa az egyes üzemeltető vállalatok saját döntése. Vagyis a kút üzemeltetője dönti el, hogy mikor és milyen mértékű árváltoztatást hajt végre.