hozzávalók 8 főre
1 kg liszt
5 dkg élesztő
2 db tojás
1 ek. cukor
2 nagy ek. rum
kb. 0,5 l tej
Volt nekem régen egy pici gyúródeszkám. Olyan pici volt, hogy ma a kenyeret is tisztességesebb méretű deszkán nyesem. Volt egy méretben hozzápasszoló sodrófám is. Nagypapám hozta az akkor még Csehszlovákiából, huncutul mosolyogva adta át, hogy ekkora lány már nyugodtan segíthet a Mamának. Voltam vagy négy éves, és szegény Papa hiába hozta olyan szeretettel a kellékeket, valahogy nem akaródzott odaállnom a hokedlire tett deszka és sodrófa elé. Kivéve, ha a Mama fánkot sütött.
Volt nekem régen egy pici gyúródeszkám. Olyan pici volt, hogy ma a kenyeret is tisztességesebb méretű deszkán nyesem. Volt egy méretben hozzápasszoló sodrófám is. Nagypapám hozta az akkor még Csehszlovákiából, huncutul mosolyogva adta át, hogy ekkora lány már nyugodtan segíthet a Mamának. Voltam vagy négy éves, és szegény Papa hiába hozta olyan szeretettel a kellékeket, valahogy nem akaródzott odaállnom a hokedlire tett deszka és sodrófa elé. Kivéve, ha a Mama fánkot sütött.
Ma már meg nem mondom, miért tettem kivételt, de se pogácsa, se pite, se bukta nem hatott meg, ha viszont fánkot kellett szaggatni, akkor mérhetetlen mennyiségű liszet szórtam a deszkára, majd Mamától ellesett mozdulattal elkentem rajta, és a deszka-sodrófa mérethez illő miniatürizált fánkszaggatóval (valójában pogiszaggató) gyártottam a minifánkokat, majd vittem nagy büszkén a Papának, aki hősiesen nyelte baracklekvárral, pedig nem volt egy nagy fánkos.
Azért az első saját gyártású fánkomig el kellett telnie jó 15 évnek, de azóta sem csinálom máshogy. Mama szerint a tökéletes fánk titka:
- a jó fánkban benne van a szakács homlokgyöngyözése.
- a fánkot úgy tegyük az olajba, hogy a deszkán lévő oldala csak a fordítás után kerüljön az olajba.
- a fordítás előtt felvesszük a lángot az olaj alatt, és lefedjük. Fordítás után takarékra vesszük, és nem fedjük le még egyszer.
ajánlat:
Sok-sok házi készítésű lekvár. Barack, meg meggy, és szilva is...meg eper, az mindenképpen! És mivel a fánk csak melegen és frissen jó, másnaposan így mentem a helyzetet.
- A lisztet egy mélyebb edénybe mérjük.
- 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzátesszük a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson.
- Beleöntjük a lisztbe, hozzátesszük a két egész tojást, majd még kb. 5 dl tejet és a rumot.
- Fakanállal addig dolgozunk rajta, amíg a tészta hólyagos, fényes lesz, és elválik az edény falától (kb. 10 perccel az után, hogy már nagyon unjuk az egészet).
- Kicsit meglisztezzük a tetejét, és hagyjuk, hogy duplára keljen.
- Akkor lisztezett deszkára borítjuk, és 2 centisre nyújtjuk.
- Lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva újra megkelesztjük.
- Közben olajat teszünk fel melegedni. Ha a próbaképp beledobott fánktészta darabka megsül, jöhetnek a többiek. Fontos, hogy fejjel lefelé tegyük bele a fánkokat az olajba, vagyis a deszkán lévő oldala kerüljön felülre először.
- Fedjük le a fánkokat, süssük kb. 2 percig, majd vegyük le a fedőt. Ha elképesztő ügyesek voltunk, a fánk magától megfordul, ha nem,- senki sem látja - mi magunk fordítsuk meg.
- Újabb két percig sütjük, most már fedő nélkül, majd papírtörlővel kibélelt tálra szedjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
költség:
700 Ft
költség egy főre:
88 Ft
elkészítettem:
5 alkalommal
- a fánkot úgy tegyük az olajba, hogy a deszkán lévő oldala csak a fordítás után kerüljön az olajba.
- a fordítás előtt felvesszük a lángot az olaj alatt, és lefedjük. Fordítás után takarékra vesszük, és nem fedjük le még egyszer.
ajánlat:
Sok-sok házi készítésű lekvár. Barack, meg meggy, és szilva is...meg eper, az mindenképpen! És mivel a fánk csak melegen és frissen jó, másnaposan így mentem a helyzetet.
- A lisztet egy mélyebb edénybe mérjük.
- 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzátesszük a cukrot, és hagyjuk, hogy felfusson.
- Beleöntjük a lisztbe, hozzátesszük a két egész tojást, majd még kb. 5 dl tejet és a rumot.
- Fakanállal addig dolgozunk rajta, amíg a tészta hólyagos, fényes lesz, és elválik az edény falától (kb. 10 perccel az után, hogy már nagyon unjuk az egészet).
- Kicsit meglisztezzük a tetejét, és hagyjuk, hogy duplára keljen.
- Akkor lisztezett deszkára borítjuk, és 2 centisre nyújtjuk.
- Lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és letakarva újra megkelesztjük.
- Közben olajat teszünk fel melegedni. Ha a próbaképp beledobott fánktészta darabka megsül, jöhetnek a többiek. Fontos, hogy fejjel lefelé tegyük bele a fánkokat az olajba, vagyis a deszkán lévő oldala kerüljön felülre először.
- Fedjük le a fánkokat, süssük kb. 2 percig, majd vegyük le a fedőt. Ha elképesztő ügyesek voltunk, a fánk magától megfordul, ha nem,- senki sem látja - mi magunk fordítsuk meg.
- Újabb két percig sütjük, most már fedő nélkül, majd papírtörlővel kibélelt tálra szedjük. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
költség:
700 Ft
költség egy főre:
88 Ft
elkészítettem:
5 alkalommal
0 Megjegyzések