A globális felmelegedés nem ismer határokat, vagyis mindannyiunkat érint. Nem csak ipari, hanem számos emberi tevékenység közös eredménye a globális felmelegedés. A legtöbb ember az ipar átalakulásától vár pozitív eredményt, pedig a hétköznapi ember kezében is megvannak az eszközök, hogy jelentősen befolyásolja a klímaváltozást. 

Tíz tipp, amivel te is tehetsz a felmelegedés ellen, mely nem utolsósorban pénztárca kímélő is.

1. Izzó csere a háztartásban. A világításhoz használt áramtermelés során rengeteg szén-dioxid jut a légkörbe. A magyar háztartások jelentősen felhalmoztak a hagyományos izzókból. Öt izzólámpa kompakt fénycsőre cserélésével kb. 200 kg szén-dioxid kibocsátást takaríthatsz meg évente. Ha minden magyar háztartás lecserélne egy 100 W-os izzót 20 W-osra, közel 176.000 tonna szén-dioxidot takarítanánk meg.

2. Vezess kevesebbet! A nagyvárosokban autózó emberek átlagosan napi 40-50 km utat tesznek meg, átlagosan 40-50 km/h sebességgel, és az esetek 90%-ban 1-2 fő utazik egy járműben. Egy átlagos autó szén-dioxid kibocsátása kb. 170g/km.  Használj tömegközlekedési eszközt. Sétálj többet, használj kerékpárt, vidékre pedig vedd igénybe a telekocsit, ha nem szereted a vidéki buszjáratokat.

3. Ne dobj mindent a kukába! Normál esetben nem is lenne szükségünk kukára, ha minden szemetet rendesen szelektálnánk vagy komposztálnánk. A 60 és 120 literes kukák viszont arra ösztönzik az embereket, hogy megtöltsék szeméttel, ha már annyi pénzt megfizettetnek velük a szemétszállításért. Ezt az ösztönt kell legyőzni és előtérbe kell helyezni a társadalmi hasznát a szelektív válogatásnak és komposztálásnak. Ahol nincs kert, például lakótelepeken, ott is ki lehet alakítani közösségi komposztálókat a közös területeken. A társasházakban a szelektív válogatás akár pénzt is hozhat a közös kasszába, továbbá a komposztálással akár megszüntethetjük a bűzt is lépcsőházakban, mely a kukatárolókból jön. Egy alumínium doboz újrahasznosításával az annak legyártásához szükséges energia 90 %-a megtakarítható, minden kilogramm alumínium előállításával 9 kg széndioxid-kibocsátás keletkezik. 1 kg újrahasznosított műanyag 1,5 kg szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményez. 1 kg újrahasznosított üveg pedig 300 kg szén-dioxid kibocsátás csökkenést és 1 kg újrahasznosított papír pedig 900 g szén-dioxid kibocsátás csökkenést, valamint a metánkibocsátás csökkenését eredményez.

4. Ellenőrizd az autógumidat rendszeresen! A kopott autógumi lecserélésével akár 3%-os üzemanyag megtakarítást is elérhetünk. 40 ezer kilométerenként körülbelül 50 ezer forint és 280 kilogramm szén-dioxid megtakarítást is jelenthet. Ellenőrizd a guminyomást is! Az alacsony guminyomás miatt az autósok évente 2 milliárd liternyi üzemanyagot pazarolnak el Európa-szerte, 4,8 millió tonna szén-dioxiddal szennyezik a levegőt feleslegesen, és 12,2 millió gumiabroncsot koptatnak el idő előtt.

5. Használj kevesebb meleg vizet! Sok energiába és szén-dioxidba kerül a meleg víz előállítsa. Szerelj fel víztakarékos zuhanyrózsát, mellyel kb. 170 kg szén-dioxid megtakarítást érhetsz el évente. Továbbá ha a ruhákat a meleg helyett hideg vagy langyos vízben mosod, akár 250 kg szén-dioxid csökkenést is elérhetsz évente.

6. Használj termosztátot! Ha csak két fokkal állítod alacsonyobbra a hőfokot, akár 2000 kg szén-dioxid megtakarítást is elérhetsz egy év alatt.

7. Ültess fát! Egyetlen fa életműködése alatt 20 millió köbméter levegőt képes kémiailag megtisztítani a szén-dioxidtól. Egy idős fa évi oxigénproduktuma közel 200 kg, vagyis több mint egy ember évi felhasználása

8. Kapcsold ki az elektromos és elektronikus eszközeidet, ha nem használod! A tv, a dvd lejátszó, számítógép és minden hasonló elektronikus eszköz áramtalanításával évente több ezer szén-dioxid kibocsátást előzhetsz meg. Ne hagyd a konnektorban a telefontöltőt, hajszárítót!

9. Heti egy húsmentes nap! Nem csak a hús előállításával és szállításával járó szén-dioxid kibocsátást takaríthatjuk meg, de akár 35 ezer liter vízzel kevesebb lehet az aznapi vízlábnyomod.

10. Vásárolj újrahasznosított anyagokból készülő termékeket! Az újrahasznosított termékek vásárlásával nem csak a globális felmelegedés megállításához járulsz hozzá, hanem kevesebb tájseb keletkezik bolygónkon, amit a háttéripar ejt a Földünkön, melyet az ásványkincsek és természeti kincsek kiaknázásával ér el.

A globális felmelegedés megállításához sokban hozzájárulhatunk mi is egy tudatosabb életmóddal. A teljes szemléletváltást nem csak az ipartól kell megkövetelnünk. Kis odafigyeléssel és tudatossággal jelentősen tehetünk mi is azért, hogy ezt a folyamatot megállítsuk.