Helyes táplálkozással sokat tehetünk a különböző szájbetegségek, így a szájfekély gyógyulása érdekében is. A visszatérő fekélyt bizonyos ételek fogyasztása okozza, ezért érdemes résen lennünk.

A szájfekély valószínűleg az immunrendszer legyengülésével hozható összefüggésbe. Ilyenkor a szájban és a nyelven, fehéres-sárgás hólyagok keletkeznek. Kialakulását stresszhelyzet is kiválthatja.

Kezelése

Bármilyen szájhigiéniás problémával is küzdünk, mindenképpen keressük fel fogorvosunkat, és kérjünk szájápolási tanácsokat tőle, ugyanis a szájsebek más szájfertőzéseket és fogszuvasodást is okozhatnak. A kialakult szájbetegségek kezelésére írhatnak fel gyógyszereket nekünk, melyek csökkentik a tüneteket és a fájdalmat, de néhány dolgot mi is megtehetünk a gyógyulásért.

A szájbetegségek elkerülése érdekében fontos, hogy minden étkezés után öblítsük ki szánkat meleg vízzel, valamint mossuk fogainkat rendszeresen. Ez a két legfontosabb száj- és fogápolási szabály, de étkezésünkkel is sokat tehetünk a megelőzésért.

Hogyan és mit együnk?

- Együnk, minél több lágy élelmiszert ( puding, joghurt, gyümölcs), valamint fogyasszunk sok folyadékot.
- Alaposan rágjuk meg az ételeket.
- Lágyítsuk az ételeket folyadékkal, például tejjel, gyümölcslével, húsleves lével, joghurttal, szószokkal.
- Fogyasszunk minél több gyógyteát.
- Locsoljuk meg ételeinket olívaolajjal, ezáltal selymesebb lesz az étel.
- Együnk lédús gyümölcsöket, mint a görögdinnye, őszibarack, nektarin.

Kerülendő ételek és italok

- Ne fogyasszunk bogyós, magvas gyümölcsöket.
- Ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat és élelmiszereket, mint a kávé, kóla és a csokoládé.
- Kerüljük az alkoholt, sört, bort, rövid italokat és a kevert italokat.
- Kerüljük a cukrozott üdítőitalokat.
- Mellőzzük a dohányzást.
- Mellőzzük a savas élelmiszerek fogyasztását, mint a paradicsom, citrusfélék és gyümölcslevek (narancs, grapefruit, citrom, lime), illetve a fűszeres és sós ételeket.