Egészen szokatlan előnyei is vannak annak, ha az ember nő. Például, hogy közel 500 oldalon keresztül olvashatunk úgy tömény szexet a strandon, hogy közben a mellettünk fekvő férfiak semmi testi változást sem észlelnek rajtunk. Kézbe vettük E. L. James: A szürke ötven árnyalata című könyvét.

Van-e orgazmusa egy nőnek az idei nyár legkeresettebb bestsellere E. L. James A szürke ötven árnyalata című könyve olvasása közben? A könyv alapsztorija sablonosan egyszerű: Anastasia, az irodalom szakos − elég ártatlan, ugye? − hallgató interjút készít egy elbűvölő ifjú multimilliomossal. A két fiatal kölcsönösen vonzza egymást. Csakhogy, a férfi nem a herceg fehér lovon, mert van egy különös szenvedélye: a szado-mazo. Ennek tetejébe az ártatlan szépség még szűz.

Adva hát egy perverz multimilliomos és egy suli után barkács – és nem korbács – boltban kisegítőként dolgozó, szakadt lányzó. Ő gyengéd szeretkezésről álmodozik, a férfi viszont inkább csak keresztre feszítené és korbáccsal ütlegelné. Hogy lesz ebből romantika? A szerző − egy középkorú kétgyermekes brit anyuka − romantika helyett inkább fülledt szado-mazot ígér. Aztán százoldalnyi összejöjjünk, vagy ne-e évődés, majd újabb ötvenoldalnyi gyengéd szexet követően rá is mer térni végre a lényegre.

Ez nagyjából érthető, mert a nőknek nem lesz orgazmusa attól, ha bálványozott férfi ideálja rózsa helyett egy titoktartási szerződést dug az orra alá ilyen feltételekkel:

Engedelmesség

Alávetett fél Uralkodó fél minden utasításának azonnal, fenntartás nélkül engedelmeskedik.

Ruházat

A szerződés időtartama alatt Alávetett fél csakis olyan ruhát visel, amit Uralkodó fél jóváhagy.

Testgyakorlás

Uralkodó heti négy alkalommal egy órára személyi edzőt biztosít az Alávetett fél és személyi edző által egyeztetett időpontban. A személyi edző Uralkodó félnek jelentést tesz az Alávetett fél fejlődéséről.

Személyes biztonság

Alávetett fél mértékletesen fogyaszt alkoholt, nem dohányzik, nem fogyaszt rekreációs drogokat.

Személyes tulajdonságok

Alávetett fél Uralkodó félen kívül mással nem létesít szexuális kapcsolatot. Mindig tiszteletteljesen és szerényen viselkedik. Minden olyan gonosztettért, helytelen cselekedetért vagy illetlen viselkedésért, amelyet nem Uralkodó fél jelenlétében követett el, felelősségre vonható.

Szent szar - ez a főhős hölgy kedvenc szava járása, aki persze aláírja a szerződést, különben miről is szólhatna a maradék háromszázötven oldal. De csak ezután meri kibökni a férfinak a hártyaproblamatikát. A kissé bosszús hódító tehát kénytelen előbb bevezetni a – már nem sokáig – ártatlan lányt a szexualitás alapjaiba, ami lehetővé teszi, hogy a szado-mazo előtt egy kis bemelegítő gyengédségben is részesülhessenek az olvasók.

A lelkünk mélyén sejtjük, hogy ez a történet még kitalációnak is sántít. A férfi például egymás után háromszor is a mennyekbe emeli Anastasiát, anélkül, hogy egy percnyi pihenőt is kellene tartania az aktusok közben. Miután pedig a nő orálisan elégíti őt ki, szinte bűntudatosan igyekszik viszonozni partnere kedvességét. Hát, igen: vannak még lovagok.

A romatikus női olvasó lelke menthetetlenül összeomlik a könyv negyedénél: „Nem Anastasia…először is én nem szeretkezek... én keményen baszok....még nem tudod, mire vállalkozol. Még mindig elfuthatsz.” Ezután jön a bőrrel kárpitozott szoba és a temérdek szado-mazo segédeszköz.

A könyvajánló szerint erotikus, mulattató és mélyen megindító Ötven árnyalat-trilógia első darabja ugyan tényleg hatalmába keríti élénk fantáziájú olvasóját, de azzal vitatkoznánk, hogy a történet mindvégig velünk marad. Akárhogy is, valamiért szinte minden második nő kezében ez a könyv van idén a strandokon. Az eredetileg brit tévés – Erika Leonard, írói álnevén E. L. James – könyve saját bevallása szerint Stephenie Meyer Alkonyatának rajongói továbbgondolásából született.

Az Árnyalat-trilógia első részének szánt kötet váratlan sikere egyébként még a kiadót is meglepte: eddig 30 milliós eladott példányszámával a felnőttirodalom legsikeresebb művének számít. A szerzőt a világ száz legbefolyásosabb személyisége közé sorolta az amerikai Time magazin. E. L. James már írja a trilógia következő részét, és természetesen nemsokára film is készül belőle. Egy Kristen Stewart-Robert Pattinson párosítás tökéletes lenne, főleg a – már nem – ártatlan Stewart botránya (megcsalta Pattinsont legújabb filmjének házas, kétgyermekes rendezőjével), és a Bel Ami szívdöglesztése után.

Az eladási példányszámból kiderül: az olvasókat egyáltalán nem érdekli a könyvről világszerte megjelent lesújtó kritikák tömege. A New York Times kritikusa egy tiniponyvához hasonlítja a könyvet együgyű alapsztorija, illetve olyan mondatok miatt, mint a "belső istennőm feje kikandikál a karfa mögül".

A könyv megrendelhető: info@polusonline.com