Az egyiptomi kormánynak tiszteletben kell tartani az emberi jogokat és a vallásszabadságot.

MTI - A kancellár a hivatalos bemutatkozó látogatáson Berlinben tartózkodó egyiptomi elnökkel együtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: Németország számára fontos, hogy Egyiptomban valamennyi demokratikus erő részt vegyen az átmenet folyamatában. Kulcsfontosságú a gazdaság fejlődése is, mert a stabil konjunktúra a politikai helyzet megszilárdításának előfeltétele - tette hozzá.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy mielőbb eredményre kell vezetnie az egyiptomi kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalásainak. Mohamed Murszi kiemelte: Egyiptom szorgalmazza a Németországgal folytatott baráti viszony elmélyítését "a belügyekbe való beavatkozás nélkül". Egyiptom a demokrácia útján jár és "jogállam lesz, nem pedig teokrácia", ahol valamely egyház a hatalom birtokosa - jelentette ki az egyiptomi államfő, hangsúlyozva, hogy kormánya a demokratikus átalakulás előmozdításán dolgozik.

A parlamenti választásokat a terveknek megfelelően három-négy hónapon belül megtartják, és azt követően valamennyi alkotmányos intézmény felveszi a munkát. A Szuezi-csatorna térségének három kormányzóságában életbe léptetett rendkívüli állapotról szólva Mohamed Murszi hangsúlyozta, hogy az intézkedés a demokratikus rend fenntartását szolgálja, és visszavonják, amint rendeződött a helyzet.

Az államfő több mint száz egyiptomi üzletember kíséretében érkezett Berlinbe, látogatása elsősorban pénzügyi természetű. Egyiptom évente nagyjából 100 millió euró fejlesztési segélyt kap Németországtól. A berlini vezetés kilátásba helyezett további 150 millió euró támogatást is, valamint 240 millió euró adósság elengedését, de a program végrehajtását felfüggesztette az utóbbi hetekben kibontakozott véres politikai válság miatt.

Guido Westerwelle német külügyminiszter egy szerdai nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a támogatás feltétele a demokratikus átalakulás folytatódása. A forradalom nem egyenes vonalú és egyenletesen haladó folyamat - fejtette ki a német külügyminiszter, hozzátéve, hogy "stratégiai türelemre" van szükség, vagyis nem szabad megszakítani a kapcsolatot a kairói vezetéssel, mert a párbeszéd a legjobb eszköz a folyamatok alakításához.