Bőrünk szépsége nemcsak a genetikán múlik. Az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége is nagyban befolyásolja állapotát. Az ünnepek alatti zsírosabb étkezés sajnos megviselheti bőrünk szépségét, lássuk, mit tehetünk!

Bőrünk szépségéért sok mindent tehetünk, de talán az egészséges táplálkozással érhetjük el a legnagyobb sikereket. Ugyanis az ételeinkkel elfogyasztott vitaminok és ásványi anyagok, nagyban építik szervezetünket, így bőrünket is. A téli időszak ráadásul több szempontból is nehezíti a dolgunkat, hiszen a hideg, száraz időjárás miatt bőrünk nagyobb odafigyelést igényel, a kevesebb napfény miatt kevesebb tápláló D-vitamin jut szervezetünkbe, illetve a friss termések szűkebb elérhetősége miatt ügyelni kell a megfelelő vitaminpótlásra is.

A zsírosabb, nehezebb ételek nagyobb mennyiségben való fogyasztására sem szabad megfeledkeznünk, főként a karácsonyi ünnepek alatt, ugyanis ezek is rossz hatással lehetnek bőrünk épségére, szépségére. A pattanások, mitesszereknek, a zsírosabb bőrnek az ilyenfajta ételek kiváló táptalajt adnak.

Bőrápolás belülről

Ha a fentiek közül bármelyik bőrproblémával is találkozunk, a legjobb megoldás ilyenkor szervezetünk tehermentesítése a nehéz, illetve a problémát kiváltó alapanyagoktól, valamint a vitaminraktárak feltöltése, és a rostban gazdag táplálkozás, mely segíti a méregtelenítést. Az antioxidánsban gazdag zöldségek, gyümölcsök ilyenkor is jó szolgálatot tehetnek, hiszen fontos szerepük van a bőr és a sejtek öregedésének megakadályozásában, valamint a ráncok kialakulásának megelőzésében is.

Kifejezetten ajánlott alapanyagok: mindenféle zöld színű étel, azaz brokkoli, rukkola, salátafélék, káposzta, zöldbab, az avokádó, a vörös színű ételek, így a cékla, a vöröskáposzta, a lilahagyma. A gyümölcsök közül fogyasszunk vörös szőlőt, almát és birsalmát, illetve a gabonafélék is kiváló alapanyagok, így a köles, a barna rizs, a zab, illetve a hajdina is. A köles és a barna rizs segít méregteleníteni a szervezetet, és szépíti a bőrt, a zab csökkenti a gyulladásos eredetű problémákat, a hajdina pedig segít a bőr öregedésének megelőzésében.

Bőrápolás kívülről

Ha a belső ápolással megvoltunk, kívülről is érdemes bőrünket regenerálni. Az imént említett gabonákból és gabonapelyhekből kiváló pakolások készíthetők. Keverjük a választott gabonát egy kevés natúr joghurttal és élesztővel össze, majd vigyük fel bőrünkre. Ha megszáradt, alaposan dörzsöljük le. Ezzel a bőrünk megújul, hiszen az elhalt hámréteget eltávolítjuk róla.

A különböző gyümölcspakolások is kiválóak lehetnek, melyekhez az egyik legjobb szezonális alapanyagok az alma. Pürésítsük le, és vigyük fel a bőrünkre, majd mossuk le. A hatás fokozása érdekében bármilyen gabonával összekeverve is alkalmazhatjuk.
Szponzorált hirdetések