Meghiúsult a szlovák parlament szerdára összehívott rendkívüli ülése, mert a kormánypárti többség nem szavazta meg annak egyetlen napirendi pontját, a vitát az államfő döntéséről, amiért az megtagadta a megválasztott főügyészjelölt kinevezését.

MTI - A rendkívüli ülés kudarca várható volt, miután Robert Fico baloldali kormánypártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti frakciója már a múlt héten jelezte: nem fogja támogatni az ellenzék kezdeményezését, és az államfő is bejelentette, hogy nem vesz részt az ülésen.

A rendkívüli ülés összehívását amiatt indítványozták az ellenzéki pártok, hogy kérdőre vonják Ivan Gasparovic szlovák államfőt, amiért megtagadta Jozef Centés, az Iveta Radicová kabinetje idején megválasztott főügyészjelölt kinevezését. Ivan Gasparovic a döntést a legfőbb ügyész megválasztásakor felmerült korrupció gyanújával, valamint azzal indokolta, hogy az ügyet azóta túlontúl átszőtték a különböző politikai érdekek.

A parlamenti ülés egyetlen programpontjának jóváhagyásához 76 szavazatra lett volna szükség a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. Ehelyett azt az ellenzéki pártok frakcióinak 67 képviselője közül csak 59-en támogatták, ami azt jelzi, hogy az ellenzék sem látta esélyét a múlt hét pénteken, harminc ellenzéki képviselő indítványa alapján összehívott vita megnyitásának.

Az államfő távolmaradását és a kormánypárti képviselők szavazását az ülés meghiúsulása után az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatójukon gyávaságként és a demokrácia meggyalázásaként értékelték. Úgy vélik: az államfő alkotmányt sértett, mivel nem indokolta meg elégségesen a főügyészjelölt kinevezésének megtagadásával kapcsolatos döntését. Bejelentették: az államfő elleni eljárás megindításához szükséges lépések megtételét kezdeményezik.

Egy ilyen - végső soron az államfő leváltásához vezető - eljárás kizárólag az alkotmány megsértése és hazaárulás miatt indulhatna az államfő ellen. Annak megindítását azonban előbb a parlament háromötödös többségének is jóvá kellene hagynia. Ennek esélye azonban a 83 képviselővel rendelkező Smer támogatása nélkül a nullával egyenlő.

Pavol Paska a szlovák parlament házelnöke a rendkívüli ülés meghiúsulását követően azt értelmetlennek nevezte, mivel annak a határozatnak az elfogadására, amelyet az ülés során az ellenzék elfogadásra javasolt, a parlament nem rendelkezik megfelelő jogkörrel.

Az ellenzék az elmaradt ülésen egy olyan határozatot is el akart fogadtatni, amely kimondja: Ivan Gasparovic törvényes okok híján tagadta meg a megválasztott államügyész kinevezését. A parlament házelnöke az ellenzék újabb - az államfő elleni eljárás megindítását célzó - kezdeményezése kapcsán azt mondta: arról 30 napon belül tárgyalnia kell a törvényhozásnak, ám azt a Smer nem fogja támogatni.