Fegyveres őrökkel biztosítják a Kölcsey Központ legújabb kiállítását. A szkíta aranykincseket bemutató tárlat jövő kedden, a magyar kultúra napján nyit. A tárlat értéke 264 millió forint. A kiállításon bemutatják a zászlók ősét, de több tucat arany temetkezési tárgy is látható. A szkíták földjét a történetírók úgy emlegették, mint a griffmadarakkal őrzött aranyország. A középkori krónikák szerint a magyarok őshazája is ott volt.

dehir.hu - Kamionnal érkeztek csütörtökön reggel Debrecenbe a szkíta aranykincsek. A szkíta nép életmódját és temetkezési szokásait bemutató darabokat faládákban vitték a kiállítás helyszínére, a Kölcsey Központ Bényi Árpád termébe.

A szkíta szakértő elmondta: a kiállítás darabjait 2300 évvel ezelőtt lovas temetkezéseknél használták. Azért voltak aranyból, mert az a tisztaság és tartósság szimbóluma.

- Nem véletlenül használták a szkíták az aranyat. Nem a gazdaság, nem is a vagyon jelképe volt ez, hanem inkább a tisztaság szimbóluma. Másrészt úgy gondolták, hogy a holtat olyan fémmel küldhetik el az örökkévalóság felé, ami nem rozsdásodik – mondta Papp Attila szkíta szakértő

A középkori krónikák szerint a magyarok szkíta eredetűek, több mint 40 ezer szkíta halomsír nyomai vannak az országban. Ezek nagy részét a világon mindenhol kirabolták. Az Emberek Aranyban című kiállítás értéke 1,2 millió dollár, vagyis 264 millió forint. A tárlatot fegyveres őrökkel biztosítják majd.

- Nagyon komoly előírásoknak megfelelően biztosítjuk a kiállítás anyagát. Minden egyes darabot, az installációkat külön-külön. Az sem mindegy, hogy egyszerre hány ember láthatja a tárlatot. Mindössze 30-40 ember tartózkodhat egy időben a kiállítóteremben, és fegyveres őrökkel fogjuk biztosítani a kiállítást – nyilatkozta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. Rendezvényigazgatója.

A kiállítás a magyar kultúra napján, január 22-én nyit. Az aranykincseket március 3-áig láthatják az érdeklődők Debrecenben. Utána Norvégiába viszik a tárlatot.