Magyarország teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja a Franciaország által Maliban indított fegyveres akciót, amely arányos válaszadás az észak-mali radikális terrorista szervezetek okozta, a Száhel békéjét és biztonságát fenyegető kihívásra - közölte a Külügyminisztérium

MTI - A tárca közleményében hangsúlyozza: Franciaország mali katonai fellépését Magyarország a terrorizmus elleni globális küzdelem részének tekinti, amely összhangban van a nemzetközi jog vonatkozó előírásaival és az ENSZ alapokmányában foglaltakkal.

Kitértek arra is, hogy Magyarország üdvözli az Európai Uniónak a helyzet kezeléséért és hatékony megoldásáért tett és tervezett erőfeszítéseit. A magyar kormány vizsgálja egy esetleges magyar hozzájárulás lehetséges formáit, beleértve néhány katonai szakértő küldésének lehetőségét is - tették hozzá.
 
Emlékeztettek arra, hogy a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérése és az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 2085. számú határozatával összhangban pénteken Franciaország katonai akciót indított a nyugat-afrikai országban. A hadművelet célja Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terrorista csoportok központjává váljon a térségben - magyarázták. Hozzátették, az akciót az ENSZ BT hétfői ülésén egyhangúan támogatta.

Franciaország akciójának támogatása mellett Magyarország azt is fontosnak tartja, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szervezete (ECOWAS) mielőbb elindítsa katonai misszióját az afrikai szerepvállalás részeként - olvasható a közleményben.

A helyzet rendezésére tett uniós erőfeszítések része, hogy előkészítenek egy kiképző és tanácsadó missziót (EUTM Mali) a 27 EU-tagállam - köztük Magyarország - és az uniós szervek szoros együttműködésében. A tervezett uniós misszió célja, hogy támogassa az ország fegyveres erőinek újraszervezését és képességeik fejlesztését. Így az EUTM Mali hozzájárulna az ország területi egységének és társadalmi rendjének helyreállításához, anélkül, hogy részt venne az esetleges harci műveletekben - tudatta a tárca.