Jók az esélyek arra, hogy az EU az idén megszünteti Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást, a magyar kormány növekedési várakozásai azonban valószínűleg derűlátónak bizonyulnak.

MTI - A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a minap Budapesten folytattak tájékozódó jellegű tárgyalásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium, az MNB, az Államadósság Kezelő Központ és az IMF illetékeseivel, valamint helyi befektetési alapkezelőkkel.

Látogatásuk tapasztalatairól befektetők számára összeállított, pénteken Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: a magyar kormány továbbra is elkötelezetten törekszik arra, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány ne haladja meg a 3 százalékot, és kormányzati szakértők várakozása szerint a múlt évre becsült 2,7 százalékos hiány után 2013-2014-ben is 3 százalék alatt lesz a deficit.

A JP Morgan londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy saját előrejelzésük inkább 3 százalékos hiányt valószínűsít ez évre, más okok mellett azért, mert a gazdasági növekedés várhatóan elmarad a kormány előrejelzésétől.