Lettország március közepén kér hivatalos formában állásfoglalást az Európai Bizottságtól és az Európai Központi Banktól, hogy mennyire tartják felkészültnek az országot az euró bevezetésére.

MTI - Valdis Dombrovskis miniszterelnök elmondta, hogy bőségesen megfelelnek az euró bevezetéséhez szükséges kritériumoknak, ezért nem tartanak attól, hogy az Európai Unió negatív ítéletet mondana, várhatóan a nyár közepén.

Az euróövezeti csatlakozásnak az infláció, az adósság és a költségvetési hiány elfogadható mértékére, valamint a nemzeti fizetőeszköz stabilitására vonatkozó kritériumai vannak.

A lett gazdaság 2008-ban még az Európai Unió legnagyobb visszaesését szenvedte el, de a jelentős megszorításoknak, a hatékony reformoknak és egy, a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól kapott mentőcsomagnak köszönhetően 2011-ben már 5,5 százalékkal bővült a GDP, tavaly előzetes adatok szerint 5 százalék volt a növekedés, a leggyorsabb az Európai Unióban. Lettország 2014. január 1-jén tervezi bevezetni az eurót.