Moszkva és Kijev intenzív párbeszédet folytat az Ukrajnába, illetve az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállításokkal kapcsolatos változtatásokról - mondta hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nyugat-ukrajnai Csernyivciben.

(MTI) - Az orosz diplomácia vezetője ezt azzal indokolta, hogy szükséges olyan megoldást találniuk, amely mindkét fél számára előnyös és hosszú távra képes a gázszállítások stabilitását biztosítani.
Lavrov részleteket nem árult el, hangsúlyozta viszont, hogy Moszkva kész erősíteni stratégiai partnerségét Kijevvel. "Oroszországnak és Ukrajnának nagyon hasonló feladatokat kell megoldania a szociális és gazdasági fejlődés, a világgazdaságba való integráció, valamint saját állampolgárai jólétének javítása terén" - fűzte hozzá az ukrajnai látogatáson tartózkodó orosz külügyminiszter.
Ukrajna több mint két éve próbál változtatni az orosz gázszállításokra vonatkozó  számára előnytelennek ítélt hatályos gázmegállapodáson, ám Moszkva ez elől mindeddig határozottan elzárkózott.
Mivel Ukrajna meglehetősen magas, jelenleg ezer köbméterenként mintegy 430 dollárt fizet a Gazprom orosz állami vállalatnak a földgázért, igyekszik más forrásokból kielégíteni igényét. Tavaly megállapodott egyebek között a német RWE vállalattal arról, hogy körülbelül 5 milliárd köbméter földgázt vásárol tőle jóval kedvezőbb, 360 dolláros árért. Valójában Oroszországból származó gázt vesz Ukrajna a német cégtől, csakhogy azért kapja olcsóbban, mert Moszkva Németországnak kedvezményes áron adja a földgázt.
Az orosz-ukrán szerződésben meghatározott évi minimum 32 milliárd köbméter helytett tavaly már csak 27 milliárd köbméter gázt vásárolt Ukrajna  Oroszországtól. A Gazprom viszont emiatt szerződésszegéssel vádolta meg Ukrajnát, és azzal fenyegetőzött, hogy peres úton szerez érvényt igazuknak.
Mindeközben Moszkva több ízben jelezte Ukrajnának, hogy lényegesen olcsóbban, ezer köbméterenként mindössze 160 dolláros áron is megkaphatja a jövőben az orosz földgázt, ha hajlandó csatlakozni az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz.