Az intim testrészek szőrtelenítése egyéb előnyei mellett a lapostetűt is a veszélyeztetett fajok listájára száműzte.

medipress - A Sydney-i Nemibeteg-gondozó Központ orvosai szerint a fanszőrzet eltűnésével párhuzamosan lassanként teljesen kipusztul az emberi ágyékban megtelepedő rovar, amely az emberiség hajnala óta rendszeresen kellemetlenséget okozott elődeinknek. Az ausztrál központban már 2008 óta nem kezeltek nőket ezzel a panasszal, és a férfibetegek száma is jelentősen, mintegy 80 százalékkal esett vissza.

„Hajdanán gyakorinak számított, most viszont nagyon ritka az ilyen eset” – nyilatkozta a központ egyik dolgozója, Basil Donovan, az Új-Dél-Wales-i Egyetem tanára. „Ez kétségtelenül a személyes higiénia fejlődésének tudható be.”

Az Egyesült Államokban az egyik manhattani szalon, a J Sisters, például naponta 200 vendéget fogad szőrtelenítő kezeléseik valamelyikére. Még férfiak is igénybe veszik a szolgáltatást. Az amerikai egyetemisták és főiskolások több mint 80 százaléka távolítja el részben vagy teljes egészében a fanszőrzetét. Az 1990-es években bevezetett gyantázás a mai napig népszerű módszernek számít.

A Kelet-Karolinai Egyetem 2009-ben megjelent tanulmánya szerint az amerikai népesség közel 10 százalékát érinti a lapostetű-fertőzés. A fertőzést helyi rovarirtó szerekkel kezelik, de az említett trend alapján kijelenthetjük, hogy újabb módszer is rendelkezésre áll a világ egyik legfertőzőbb, nemi úton terjedő fertőzésének visszaszorítására.