Ha nincs pénzünk egy teljes lakásátalakításra, akkor vegyünk egy-két új kiegészítőt, és fessük át a falakat! Nem mindegy azonban, hogy milyen színt választunk.

Ha világos a szobánk, akkor bátrabban használhatunk sötétebb, esetleg hidegebb színárnyalatot. Ilyen lehet a kék vagy a sötétzöld. Mivel ezek a színek még nagyobb térben is nyomasztóak lehetnek, mindig végezzünk próbafestést egy viszonylag nagyobb felületen.

Ha a helyiség sötét, mert alig kap fényt vagy kevés rajta az ablak, akkor feltétlenül törekedjünk a melegebb tónusú és világos színekre. Jó módszer, ha egy pici, meleg sárgát is csempészünk a színek közé, mert ez visszaveri, felerősíti a kevés fényt is. Kipróbálhatjuk a barackvirágszínt ugyanúgy, mint a narancssárgát, de a pirossal bánjunk óvatosan! Ezzel érdemes „kiemelésként" csak a szoba egy-egy falát lefesteni. Ugyanez vonatkozik arra is, ha ferdék a falak, ilyenkor bátran használjunk többféle színárnyalatot!

A túl kicsi szobának válasszunk hideg árnyalatú, halvány pasztellszínt, ez tágítja legjobban a teret! A sötét, meleg tónusú színek „barlang-hatást" keltenek. A túl magas szobát optikailag alacsonyabbá tehetjük, ha a plafontól tetszés szerinti távolságra egy csíkot festünk, sőt ezt azzal is fokozhatjuk, ha e föllött sötétebbre színezzük, mint alatta.

A csíkozás is jó trükk lehet, hiszen függőleges csíkozás által a szoba magasabbnak, a vízszintes csíkozástól pedig szélesebbnek tűnik.

H.E.