A felelős kutyatartás fontos része a rendszeres nyírás, fürdetés, karomvágás és fültisztítás, ezek elvégzése nem csak esztétikai, de higiéniai szempontból is elengedhetetlen – állítja Kodolányi Enikő kutyakozmetikus, aki szerint a kutyakozmetika – bár a vidéken még kevéssé ismert – nem luxus és nem extravagáns, hanem szükséges mind a gazdi, mind a kutya egészségének szempontjából. A székelyudvarhelyi Csacsa kutyakozmetika tulajdonosával beszélgettünk a tévhitekről, a szakmáról és arról, hogy mi teszi a jó kutyakozmetikust.
kutyakozmetika vn 004_bOttjártunkkor éppen Morzsa szépült. A fehér bichon Enikő visszajáró vendége
– Honnan jött az ötlet, hogy kutyakozmetikával foglalkozzál?
– Gyerekkorom óta állatbarát vagyok, imádom a kutyákat. Mindig is tudtam, hogy valami ilyesmivel akarok foglalkozni, így hozzáfogtam az állatorvosi egyetemhez, de az a terv sajnos füstbe ment. Elmentem szerencsét próbálni Budapestre, és ott kaptam Csacsát, a kutyámat születésnapomra. Hazaköltöztünk, és akkor jöttem rá, hogy itthon nincs aki szakszerűen megnyírja a kutyát. Innen jött az ötlet, a kutyakozmetika-tanfolyamot viszont Magyarországon végeztem, hisz belföldön egyelőre nincsen ilyen képzés. A szalont a tavaly nyitottam Udvarhelyen, de már öt éve foglalkozom kutyakozmetikával.
– Mennyire elterjedt a térségben ez a szakma? Van-e igény a szolgáltatásra?
– Ennek nincsen hagyománya Udvarhelyen, a környéken még nagyon gyerekcipőben jár a kutyakozmetika fogalma, a gazdik rendszerint az állatorvosi rendelőkben nyíratják meg a kutyáikat. Viszont tekintve, hogy mindenik kutyafajtának megvan a szakszerű nyírási technikája, annak érdekében, hogy az állat szőrzete is egészséges legyen, érdemes szakemberhez fordulni. Hisz vannak olyan fajok, melyeket kifejezetten csak ollóval, másokat géppel lehet nyírni, illetve több fajtánál az ún. trimmelést (az elhalt aljszőrzet eltávolítása) alkalmazzuk. Ezeket a technikákat az állatorvosnak nincs honnan ismerni, ez olyan, mintha a háziorvoshoz mennénk hajat vágatni.
– Rengeteg a tévhit a kutyakozmetikával kapcsolatosan, hogy felesleges, extravagáns, pénzkidobás.
– A kutyakozmetika nem luxus és nem csak esztétikai szempontból fontos. A kutya szőrzetén rögtön látszik, hogy az állat egészséges-e vagy sem. Például, ha az állat szőre össze van ragadva, gubancolódva, akkor az nem is érzi jól magát, de a csimbókokban az élősködök is könnyebben megbújnak, elszaporodnak. Az összegubancolódott szőrzet ugyanakkor nem védi megfelelően az állatot a hidegtől, a csapadéktól stb. A kutya szőrzetét nem csak akkor fontos rendben tartani, ha a kutyát a lakásban tartjuk, hisz az állat rendszeres törődést érdemel attól függetlenül, hogy hosszú vagy rövid szőrű, illetve fajtiszta vagy sem.
kutyakozmetika vn 003_b
– Rendszerint mire van igény Udvarhelyen?
– A klienseim többnyire a teljes kozmetikát kérik – ez fésülésből, fürdetésből, bűzmirigy kezelésből, standard szerint vagy a gazdi kívánságainak megfelelő nyírásból, illetve trimmelésből, fültisztításból, karomvágásból áll –, de vannak olyanok is, akik rendszeresen fésülésre hozzák be a kutyát, mert ez számomra sokkal könnyebben megy, illetve megfelelő eszközökkel is dolgozok.
– Mit végezhetnek el otthona gazdik maguk?
– A nyírást kevésbé, a fültisztítást és a karomvágást néhány gazdi otthon is elvégzi, sokan maguk is fürdetik kutyáikat. De rengetegen nem tudják például, hogy addig, míg az állat szőre nincsen kifésülve vagy esetleg megnyírva, nem szabad fürdetni, hisz az csak ront a helyzeten. Ez az összecsomósodott, már szinte rasztás szőr nagyon húzza az állat bőrét, ezért is nem ajánlom, hogy a gazdik maguk próbálják meg azt kifésülni, hisz nagyon könnyen felhasíthatják, megsérthetik a kutya amúgy rendkívül vékony és érzékeny bőrét.
– Szeretik a kutyák a kozmetikázást?
– A kutyák nem rajonganak például a fésülésért, fürdésért, karomvágásért, ezért kell kölyök korától hozzászoktatni. Ha mi nem fésülködnénk, akkor számunkra is kellemetlen lenne egyszerre kibogozni a sok csomót a hajból. Kifejezetten kölyköknek van szoktatási program is, mely során higiéniai nyírást végzünk játékosan, hogy a kutya megszokja magát a folyamatot. Vannak azonban olyan esetek is, amikor egyből nem produkálhatok csodát: egy elhanyagolt állatból nem varázsolhatok kiállításra méltó ebet. Az ápolt kutyák kezelése például gyorsabban is megy, így érhető módon kevésbé terheli a gazdi pénztárcáját.
kutyakozmetika vn 001_b
– Milyen gyakran ajánlott kozmetikushoz vinni a kutyát?
– Fontos szem előtt tartani, hogy a rendszeres, mindennapos ápolást nem helyettesítheti az utólagos kozmetikázás. Ezért már a kutya megvásárlásakor érdemes átgondolni, hogy mennyi időt, energiát és pénzt szánunk az állatra. Egy rövid szőrű kutya szőrzetét elég évszakonként kozmetikázni, de például egy bichont nem csak, hogy havonta kellene nyírni, de kétnaponta fésülni is kell.
– Azt mondják, hogy akárcsak az embereknél, a kutyáknál is ahány állat, annyi természetű, temperamentumú. Hogyan találod meg a közös hangot a kutyákkal?
– A legfontosabb az, hogy az állat érezze: én vagyok a főnök, és nem félek tőle. Az első kozmetikázás mindig a barátkozásról szól, így előfordul az is, hogy egy állattal három, négy órát dolgozok. Amikor az állat rájön, hogy nem akarom bántani, de nem is félek tőle, akkor nincsen probléma. Nyilván ez a kutya természetétől is függ. De ennél a szakmánál benne van a pakliban, hogy az előkészület hosszabb lehet, mint maga a kozmetikázás, ezért csak sok türelemmel lehet ezt végezni.
– Milyen a jó kutyakozmetikus?
– A jó kutyakozmetikus jártas az állattal való bánásmódban, ismernie kell a kutyafajtákat is, de a betegségre utaló jeleket is fel kell ismernie. Mindezek mellett a kutyakozmetikus nem állatorvos: sokszor fordulnak hozzám bizonyos betegségek kezelési módszereiről érdeklődve, de ez csakis az állatorvos dolga kell legyen. A kozmetikusnak viszont fel kell hívni a figyelmet a bármi nemű elváltozásokra, illetve tanácsokkal is ellátja a gazdákat.
Forrás.szekelyhon.ro