A koszovói elnök szerint az emberi jogokat sérti az, hogy a szerb hatóságok a Koszovóval határos, albánok lakta Presevóban eltávolították az albán lázadók állított emlékművet. Vasárnap este emiatt tüntetés volt egy koszovói városban, és meggyaláztak egy szerb temetőt.

MTI - Atifete Jahjaga koszovói elnök közölte, hogy az emlékmű eltávolítása sérti az alapvető emberi jogokat és az európai jogszabályokat, ellenkezik a presevói polgárok akaratával, és arra utal, hogy Belgrád nem képes párbeszéddel rendezni a térség ügyeit. Jahjaga a béke és a kölcsönös bizalom légkörének megteremtésére és a párbeszéd felújítására szólított.

A koszovói kormány is sajnálattal vette tudomásul az emlékmű eltávolítását, és közölte, hogy ez veszélybe sodorhatja a belgrádi-pristinai párbeszédet.

A szerb rendőrség különleges egysége vasárnap reggel távolította el az emlékművet, amelyet 27 albán lázadó tiszteletére emeltek, akik elestek a szerb katonákkal és rendőrökkel vívott harcokban a 2000-2001-es lázadás idején.

A B92 belgrádi rádió-televízió szerint vasárnap este a nyugat-koszovói Djakovicában albánok tüntettek az emlékmű eltávolítása miatt. A tiltakozók egy csoportja az ottani szerb kolostor felé indult, de a koszovói rendőrség útjukat állta. A településen késő éjszaka sem ért véget a tüntetés. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, hogy szavatolja a rendet.

A koszovói rádió közben arról adott hírt, hogy a délkelet-koszovói Klokot falu szerb temetőjében megrongáltak 27 síremléket.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nincs ok a tüntetésekre és a rendbontásokra, mert a hatóságok a törvény szerint jártak el a presevói emlékmű eltávolításákor, nem alkalmaztak erőt, és incidens sem történt.