Kilenc biztosító hirdetett új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakat márciustól. Őket még a felügyelet kötelezte erre, de drágításra is felhasználták az alkalmat. Az idén év közben már többször is változtathatják a tarifákat a biztosítók. A felügyelet pedig árgus szemekkel figyel majd. 

Kötelezően kellett január 2-ával új kgfb-díjakat hirdetnie kilenc biztosítónak, így márciustól már más tarifákon szerződhetnek az év közben biztosítót váltó autósok. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a tavaly novemberi kgfb-kampány idején csapott le a társaságokra. Több büntetést is kiszórt, kilenc biztosító esetében (Aegon, Allianz, Generali, Groupama, K&H, KÖBE, Magyar Posta, Union, Wáberer) pedig előírta a korrigált díjak közzétételét.

A problémát az jelentette, hogy a biztosítók a kedvezményes szorzókat úgy állították be, hogy azok sokszor kedvezőbb díjtarifát számoltak az alacsonyabb bónusz fokozatú osztályokra. A díjszámítási rendszer így lényegében visszasorolást eredményezett egyes autósoknak, hiszen előfordult, hogy például a B01 osztályba tartozó szerződésre a B02-nél és a B03-nál kedvezőbb díjat vetettek ki. Márpedig ez ellentmond a törvény szellemének, és megingatja a bonus-malus rendszert.

A jelek szerint a biztosítók – ha már egyszer úgyis kötelező volt hozzányúlni a díjakhoz – emelték is a tétet. Az első kalkulációk tapasztalatai szerint több biztosító is drágább díjakat kínál március 4-e után – mondta portálunknak Fodor Zoltán, a Bázisnet Kft. (portálunk stratégiai partnere) ügyvezető igazgatója.

A felügyelet ugyanúgy vizsgálja majd az év közben megjelentetett tarifákat, mint a kampányban meghirdetett díjakat – mondta az Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. A biztosítóknak most már a saját, valamint a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) és a PSZÁF honlapján is közzé kell tenniük a tarifákat. Binder hangsúlyozta: ha A január 1-jével biztosítót váltók közül sokan még nem kapták meg a 2013-as első díjfizetés csekkjét. Nekik célszerű az autóban tartani a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló ajánlatot, mely a kockázatviselés kezdetétől számított 60 napig igazolja a szerződés fennállását. vita van, a felügyelet honlapján közzétett a mérvadó.

A PSZÁF egyébként új, a kötelező felelősségbiztosítással foglalkozó tematikus oldalt is létrehozott, ahol az éppen aktuális és a később hatályba lépő díjak is megtalálhatóak. A 2013-as év ugyanis az első, amikor a biztosítók már év közben is változtathatnak a díjakon. Az új tarifákat szigorúan a hatályba lépés előtt 60 nappal kell közzétenniük. (Később, például 3 hónap múlva hatályba lépő, új tarifát nem hirdethetnek.) 2013 január 1-től tehát azok a díjak érvényesek, amelyeket a biztosítók még a tavalyi kampányban hirdettek meg. Akiknek pedig március 4-e utánra esik a szerződés fordulónapja, azok a március 4-től érvényes tarifák alapján válthatnak. Jelenleg a kötelező biztosítást kínáló 15 biztosítóból 9 hirdetett új tarifákat márciustól. Fontos tudni, hogy az év közben váltóknak is a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal kell írásban felmondaniuk a szerződést.

A január 1-jével biztosítót váltók közül sokan még nem kapták meg a 2013-as első díjfizetés csekkjét. Nekik célszerű az autóban tartani a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló ajánlatot, mely a kockázatviselés kezdetétől számított 60 napig igazolja a szerződés fennállását.