Már csak két hetük van a cégeknek arra, hogy kiegészítsék vagy módosítsák a cégjegyzékben szereplő adataikat, ha ezt még nem tették meg a tavaly márciusi törvénymódosítás óta. A bejelentés kötelező. 

A szigorítás a pénzmosás visszaszorítására szolgál, mondta a Krónikában Mayer Erika ügyvéd. Nagyon sok olyan cég működik Magyarországon, amelyek nem a tulajdonosok kezében vannak, fiktív címen jegyezték be őket.

Legkésőbb február elsejéig kell a cégjegyzékben szereplő adataikat kiegészítenie vagy módosítani azoknak a cégeknek, amelyek a tavaly márciusi törvénymódosítás óta ezt még nem tették meg. A vezető tisztségviselők személyes adatait a korábbinál szélesebb körben kell bejelenteni, továbbá igazolni kell, és nyilatkozni kell arról, hogy a cég a székhelyét vagy a telephelyét jogszerűen használja.

Illetéket és közzétételi költséget az eljárás után nem kell fizetni, a módosítás hiánya azonban súlyos pénzbüntetést von maga után. A Cégbíróság mérlegelés nélkül köteles megbüntetni a mulasztó cégeket, a pénzbírság összege akár 900 ezer forint is lehet.

Valamennyi változás bejegyzési eljárásban kötelező a jogi képviselet, azaz a kötelezettség teljesítéséhez ügyvéd, vagy a cég jogtanácsosának közreműködése szükséges.