Az idén június 21-23. között tartják meg Jászberényben a 19. alkalommal megrendezendő Jász Világtalálkozót - erről szerdai ülésén határozott a jászsági város önkormányzata. 

A jászok életében közel két évtizede meghatározónak számító társadalmi esemény megtartásáról a képviselőtestület már tavaly áprilisban elfogadott egy szándéknyilatkozatot, a konkrét időpontról azonban az időközben megtörtént egyeztetések után most döntött az önkormányzat.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

A jászok nagyszabású randevújának évente más-más település adott otthont, és miután valamennyi helység szerepelt már vendéglátóként, ismét Jászberény lesz a házigazda. Az elmúlt években a világtalálkozóhoz kapcsolódva a jászkapitány-választás hagyományának felelevenítésén túl elkészült a redemptiós zászló, és megszületett a jász himnusz is.

A világtalálkozó társszervezője a 20 éve működő Jászok Egyesülete, amely alapítványi formában támogatja a kultúra és a közművelődés területén a jászokat.