Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő esti adatai alapján több helyen is több mint 20 centiméteres hó van. A közlekedésben még mindig vannak fennakadások, csúsznak az utak.

A meteorológiai szolgálat térképe szerint a Dunántúlon nagyobb a hó. Vas megyében, valamint a Balaton keleti csücskénél 22 centiméteres hóvastagságot mértek, Heves megyében 23 centiméterest. A fővárosban 8 centiméteres a hóréteg.

Hétfő délutánig országszerte több mint 160 műszaki mentésnél segítettek a katasztrófavédelem munkatársai. A legtöbb riasztást a fővárosból, Fejér, Veszprém és Zala megyéből kapták – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Hajdu Márton elmondta: a közlekedésben jellemzően az okozott problémát, hogy az elakadt járművek, keresztbe fordult kamionok, buszok torlódást okoztak. Komoly fennakadást okozott még, hogy egy időre a szlovén és a horvát határokon nem engedték át a kamionokat, de ezeket a korlátozásokat már feloldották.

Fokozott figyelemmel közlekedjenek

Hajdu Márton azt mondta: jelenleg nincs elzárt település, sem járhatatlan útszakasz. Ismételten felhívta a figyelmet, hogy az éjszaka folyamán is többfelé csapadékos idő várható, a hidegben jegessé, csúszóssá válhatnak az utak. Az OKF ezért mindenkitől azt kéri, hogy fokozott figyelemmel közlekedjen.

Leállt a forgalom a 2-es számú főúton Rétság irányába, a Szendehely és a nőtincsi elágazó közötti útszakaszon, mert a havazás miatt csúszóssá vált úttesten nem tudnak közlekedni a járművek – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Dankóné Nagy Éva elmondta: a rendőrség azt kéri a járművezetőktől, hogy az út járhatatlansága miatt ne induljanak el Rétságról Vác, illetve Vácról Rétság felé. Hozzátette: a forgalom terelését a rendőrség végzi.

Árokba csúsztak a kamionok

Kamionok ütköztek és csúsztak árokba több helyen is Zalában, az M7-es autópályán két jármű a szalagkorlátot áttörve hajtott le a sztrádáról – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete hétfő este. A 75-ös főúton Novánál két kamion ütközött össze az esti órákban, a járművek elfoglalják az úttestet, ezért az érintett szakaszt lezárták a járműforgalom elől. Zalában több helyen, így Nagykanizsán és Petrikeresztúron szintén árokba csúszott kamionokat kellett menteniük a tűzoltóknak.

Az M7-es autópályán, Nagykanizsánál, a 195-ös kilométer közelében a sztráda két oldalán szinte egyszerre történt pályaelhagyásos baleset. Az egyik oldalon egy személyautó, a másikon egy mikrobusz törte át a szalagkorlátot és hajtott le az út menti töltésen. Az MTI a helyszínről úgy értesült, hogy az egyik oldalon külföldieket ért baleset, egy embert a mentők kórházba szállítottak. A két autópálya-baleset helyszínén időközben egy harmadik jármű is a szalagkorlátnak ütközött, majd az úton szembe fordulva állt meg.

Zalában a hétfőre virradóra leesett 25-30 centiméteres hóra napközben ónos eső esett, de több helyen folytatódott a havazás is. A katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint a megyében kora délutánig csaknem 20 helyen mintegy száz elakadt kamion mentésénél kellett segíteniük.

Folytatódik a havazás

A meteorológiai szolgálat hétfő este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: éjszaka a Nyugat-Dunántúlon, a Dunántúli-középhegységben és az Északi-középhegység nyugati felén további 5-15 centiméter friss hó várható. A Nagykanizsa–Budapest–Eger vonal mentén reggelig átmenetileg gyenge ónos esőre is számítani kell. Az ország többi részén az eső lesz a jellemző.

Kedden napközben a csapadékzóna az északkeleti megyékre helyeződik át, s akkor ott is már csak eső valószínű. A hét közepéig nagyrészt eső valószínű, de a hét második felében csökkenő hőmérséklettel ismét havazásra, vastagodó hótakaróra kell számítani – tették hozzá.