Viktor Janukovics ukrán elnök a reformok végrehajtásának szabotálásával vádolta meg csütörtökön Mikola Azarov miniszterelnököt és kormányát.

MTI - Az államfő éles hangú bírálatát a nemzeti reformtervről szóló beszámoló végighallgatása után fogalmazta meg. Kijelentette, hogy ideje változtatni az ukrán kabinet "stílusán". Hangsúlyozta, hogy a problémák okait kell feltárni, majd megoldani azokat, nem pusztán felsorolni a gondokat.

Az ukrán sajtóközlések szerint Janukovics úgy fogalmazott, hogy a vezetés elvesztette a kontrollt a végrehajtó hatalom fölött. "Azt kérném Öntől, Mikola Janovics (Azarov), hogy kicsit változtasson a kormány munkájának stílusán, vonja le a szükséges következtetéseket, és ne várjon az év végéig. Amennyiben személyi kérdésekről van szó, együtt áttekintjük azokat" - jelentette ki az ukrán elnök.

Hozzátette, hogy saját felelősségét is kész elismerni. "Nem csukhatjuk be a szemünket, nincs jogunk rózsaszín világban élni" - fogalmazott. Janukovics ismételten aláhúzta, hogy nem lehet folyton a felmerülő problémákkal takarózni, meg kell oldani azokat.

Elemzők úgy vélik, hogy noha Janukovics december végén ismét Azarovot nevezte ki miniszterelnöknek, a kormányfő leváltása már csak idő kérdése. Legvalószínűbb utódjának az első miniszterelnök-helyettesnek kinevezett, a kormányzati munkában járatlan Szerhij Arbuzovot, az ukrán nemzeti bank volt elnökét tartják, akiről köztudott, hogy az elnök idősebbik, üzletember fiával, Olekszandr Janukoviccsal szoros kapcsolatot ápol.