A vörösiszap-katasztrófát tizenhét évvel megelőző, a IX-es kazettánál történt szivárgásról hallgattak meg két tanút a Veszprémi Törvényszéken folyó büntetőper csütörtöki tárgyalásán.

MTI - Mindkét tanú a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jogelődjének anyagbeszerzési részlegén dolgozott.
  
Egyikük előadta, hogy 1993 táján jelentős szivárgás történt a IX-es tározónál, ami "vízkitöréssel" járt, és ő a szivárgás megszüntetésére szolgáló úgynevezett geotextil beszerzését intézte. Fenntartotta a tanácsvezető bíró által felolvasott nyomozati vallomását, amely szerint a problémát az akkori utolsó kazetta gátjának szivárgása okozta. (Az iszapömléskor átszakadt X-es tározó később épült meg.) Elmondta: nem tartozott hozzá a kazetták üzemeltetése, azokról közvetlen műszaki tapasztalata nincsen.
  
A bíró kérdésére, hogy akkor mi alapján nyilatkozta a nyomozás során a katasztrófáról, hogy "nem értem, hogy lehetett ilyen magas a tározókban a folyadékszint", azt felelte: nem tudott az azóta megváltozott technológiáról. Laikusnak nevezte magát, és azt mondta, hogy akkori vallomását "szégyelli", mert azt gondolta, hogy túltöltötték a tározót.
  
A másik tanú, aki szintén közreműködött a geotextil beszerzésénél, a tárgyaláson elmondta: más szivárgásról nem volt tudomása, erről az esetről is hallomásból értesült, nem járt ott.
  
A tanácsvezető felolvasott egy részt a csütörtöki tárgyalási nap későbbi időpontjára beidézett egyik tanú vallomásából, aki egy telefonbeszélgetésre emlékezett, amelyet a most meghallgatott egyik tanúval folytatott az 1993-as "rendkívüli" gátszivárgáshoz beszerzett fólia leszállításával kapcsolatban. Szerinte a beszerző annyit mondott neki: "van helikoptered, textil kell sürgősen, mert ha átszakad a gát fala, az ár elér Kolontárig".
  
A bíró kérdésére mindkét tanú azt mondta, hogy ez biztosan nem hangzott el a megrendeléskor közöttük lezajlott beszélgetésen.
  
A tanács elnöke az időjárási viszonyok miatt a délutáni tanú meghallgatását elnapolta, az ügyész pedig indítványozta a tanúk szembesítését.
  
A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.
  
A tárgyalás pénteken Kling Istvánnak, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség korábbi igazgatójának tanúkénti meghallgatásával folytatódik.