Pénztelenség, puritánság, vagy csak úgy tesznek? Feltűnő a visszafogottság Debrecenben a báli ügyekben. Nem lesz városi bál, egyetemi bál, agrár bál, kamarai bál, ügyvéd bál – ennyit tudtunk megkérdezni egy szuszra. 


Az orvosbál rendezőit nem értük el, de más forrásból úgy hallottuk, hogy a hagyományos Kapcsolat napjához kötve (amikor tudományos és üzleti partnereiket látják vendégül) rendeznek bált is. A Tiszántúli Református Egyházkerület viszont 2013-ban is megrendezi – immár hatodjára – a Református Jótékonysági Bált. Ezúttal a a kárpátaljai fogyatékkal élő gyermekeknek ajánlja fel a bevételt. A február 8-ai esemény része a Debreceni Református Kollégium fennállásának 475. évfordulója alkalmából szervezett programsorozatnak. Dobos Zita sajtóreferenstől megtudtuk: a korábbi évek gyakorlata alapján a belépők árának mintegy fele fedezi a költségeket, a többit pedig a támogatott szervezet kapja.

A Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma hagyományos Agrárbálját ebben az évben nem rendezi meg. A költségeit eddig a centrummal kapcsolatban álló vállalatok, cégek felajánlásaiból tudták fedezni. A jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel nem kívánták a cégeket ezzel terhelni – értesültünk.

Nem báloznak idén az ügyvédek sem. Győrfi Attila, az ügyvédi kamara megyei elnöke azzal indokolta az elmaradását, hogy a szakmában egyre többen kerülnek „padlóra”. A cégek bedőlése a megbízók elvesztését jelenti, az ingatlanforgalom leállása a szerződéskötések elmaradásával jár, s a magánemberek sem futnak a vitás ügyeikkel a bíróságra a korábbiakhoz hasonló gyakorisággal, mert nincs pénzük ügyvédre. A munka és ezzel együtt az árbevétel tehát lényegesen megcsappant, a rezsi költségek pedig egyre emelkednek. Ennek ellenére igény van a találkozásra, beszélgetésre, de nem bált, hanem egy hétköznapi öltözékben elkölthető hangulatos farsangi vacsorát latolgatnak, ami lényegesen kevesebbe kerül mint egy bál és annak járulékos kiadásai – mondta az elnök.

A Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara bálját már 2011-ben és 2012-ben sem tartották meg. A gazdasági helyzet miatt ugyanis kevés érdeklődés volt iránta a vállalkozók részéről, márpedig bált rendezni csak színvonalasan érdemes – véli Miklóssy Ferenc elnök. Idén sem lesz bál, de bizakodik abban, hogy jövőre talán javul a vállalkozói hangulat, és ismét sort keríthetnek az eseményre.
E hírek hallatán valószínűleg sokan fellélegeznek: olyanok, akiknek illik, vagy valamilyen okból tanácsos ott lenni a bálon - ha már hívják -, de a részvétel szinte erőn felüli vállalást jelent.