Mintegy félmilliárd korona (öt és fél milliárd forint) támogatást kaptak az államtól tavaly a cseh politikai pártok és mozgalmak.

MTI - A legnagyobb összeget - 161,3 millió koronát - az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kapta, míg a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) kasszájába 119,7 millió korona került az államtól. Mindkét párt valamivel alacsonyabb támogatást kapott tavaly, mint 2011-ben.

A harmadik helyen az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) áll 65,8 millió koronás állami támogatással. Az alsóházban képviselt további két párt - a TOP 09 és a Közügyek (VV) - 53,2 millió, illetve 30,5 millió koronához jutott hozzá az államkasszából. Tavaly 22 politikai párt és mozgalom volt jogosult állami támogatásra, és 494,8 millió koronát fizetett ki nekik - közölte hétfőn a pénzügyminisztérium.

Állami támogatásra jogosultak azok a pártok és mozgalmak, amelyek a legutóbbi képviselőházi választáson legalább három százalékos támogatást szereztek. A három százalékért a pártok évente hatmillió koronát kapnak, és minden további tizedért - egészen a parlamenti küszöbig, öt százalékig - újabb 200 ezer korona jár nekik.

Minden olyan párt vagy mozgalom pedig, amely képviselőt és szenátort juttat az alsóházba, illetve a felsőházba, mandátumonként évente további 855 ezer koronát kap. A regionális és a prágai képviselői mandátumokért a pártoknak 237 500 korona jár.