Az egyiptomi Iszmailíjában feldúlták és felgyújtották a Muzulmán Testvériséget a parlamentben képviselő politikai párt helyi központját pénteken az éppen két éve kezdődött forradalom eredményeivel elégedetlen tüntetők.

MTI - A Mohamed Murszi államfő iszlamista irányzatával szemben álló csoportok legalább három másik vidéki városban is összecsaptak a rendőrökkel. Hasonló incidensek voltak Kairóban is. A Szuezi-csatorna partján fekvő Iszmailíjában fiatalok törtek be a Szabadság és Igazság Párt székházába, kifosztották és felgyújtották. Megtámadták később a tartományi kormányzóság épületét is - mondták el szemtanúk.

Az iszlamista tömegek ezen a napon nem szerveztek ellentüntetéseket, hogy megelőzzék a nagyméretű erőszakhullámot. Ők az évforduló napjára a közösséget szolgáló tevékenységet hirdettek meg, mint például a faültetés vagy betegek ellátása. Az ellenzék ezt propaganda fogásnak minősítette, mondván, hogy már az április parlamenti választásokhoz készítik elő a terepet.

A testvériség ultrakonzervatív szövetségese, a szalafista mozgalom szintén közölte, hogy nem vonul ki az utcákra, mert nem akar összecsapásokat. Kairóban a forradalom kezdetén nevezetessé vált Tahrír téren gyűltek össze több ezren. A legszenvedélyesebbek időnként kőzáport zúdítottak a tér környékén lévő kormányzati intézményeket védő rendőrökre, akik egy idő után könnygázzal válaszoltak.

A tömeg Murszi távozását, a forradalom folytatását, az egyoldalúan iszlamista alkotmány megváltoztatását és az igazi demokráciát követelte jelszavaival. Az alkotmányt az iszlamisták a baloldal, a liberálisok és a keresztény kisebbség részvétele nélkül szövegezték meg, és az ellenzék úgy látja, hogy a Muzulmán Testvériség az egész államot a maga ellenőrzése alá akarja vonni.

Murszi újjáépíti a tekintélyelvű, társadalmilag igazságtalan rendszert - vélik. Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjas politikus egy üzenetben felkért mindenkit, hogy tüntessen a forradalom kiteljesítése mellett. Az iszlamistákkal szemben álló, új milíciák egy videoüzenetben azt ígérték, hogy megvédik a tüntetőket, ha valaki megtámadja őket.

Decemberben legalább tíz ember vesztette életét, amikor Murszi elnök hívei rárontottak az elnöki palotánál tüntető ellenzékiekre. A jelentések szerint összecsapások voltak Alexandriában és Szuezben is.