Bartók Ede Ottó polgármester szerint nehéz időszak következik Dálnok számára, a bizonytalanságok éve, de a faluvezető kötelessége, hogy a problémák ellenére is eredményessé tegye a munkát.

– Tavaly választási év volt. Ilyenkor mindenfélét fel szoktak avatni, szalagokat vágnak. Önöknél mi történt?
– Nem léptünk ki a megszokott kerékvágásból, amire futotta a pénzből, azt elvégeztük. Ha már a választást említette, megjegyezném, hogy igyekszünk továbbra is távol maradni az ilyenkor szokásos alaptalan ígérgetések divatjától, mivel a falusi ember két lábbal a földön él, és nincs értelme nagyokat mondani. Mindnyájan tudjuk, egyre kevesebb pénzt kapunk a kormánytól, ezért nem lesz könnyű terveket szőni. Ennek ellenére remélem, hogy sikerül felkutatni más forrásokból is azokat a lehetőségeket, amelyeket hasznosítani lehetne. Remélem, hogy ez a közösség ezután is boldogulni fog, és ehhez kívánok így év elején minden polgártársamnak jó egészséget, gyarapodást, türelmet a nehézségek legyőzésére, és összetartást, hogy együtt eredményeket érjünk el.

– Ha az eredményeket emlegeti, kérem, sorolja fel a múlt évben elvégzett munkákat.
– Két hidat és két pallót sikerült rendbe tenni, a tél beállta előtt a bekötőutat és a mellékutcákat feljavítottuk, előtanulmányokat készítettünk a szennyvízcsatorna és az új óvoda megépítésére, készen van a sportpálya öltözőjének a terve, és a ravatalozóházat is befejezzük ebben az évben, az egyház, a közbirtokosság és a magánszemélyek összefogásának köszönhetően. Ha már a civil kezdeményezésről szólunk, külön dicséret illeti a Harmónia kórus tagjait, akik hamarosan civilszervezetként jegyeztetik be magukat, és így pályázni is tudnak majd. Rájuk mindig lehet számítani, rendezvényeink jórészének ők biztosítják a szervezési hátteret.

– A programokhoz nemcsak lelkesedés, pénz is szükséges…
– Természetesen, ezért az eddigi színvonal megőrzéséért a falunapok támogatására máris pályázatot nyújtottunk be, mert pénz nélkül lehetetlen volna kiadni egy újabb könyvet, ami nélkül már nem is ünnep az ünnep, ez nálunk immár hagyománnyá vált. De hadd térjek vissza az anyagi gyarapodás témájához. Megemlíteném az idei terveinket is: az öltöző felépítését, a szennyvízcsatorna lefektetését, az iskola épületének teljes felújítását, a háziorvosi rendelő és a gyógyszertár elhelyezését az új épületben. Ha Isten segít, s ezeket sikerül tető alá hozni, azt mondom majd jövő ilyenkor, hogy jól gazdálkodtunk, és mégsem volt olyan szűkös az év, amilyennek jelenleg tűnik.

Szöveg és kép: Székely Hírmondó