Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Adóügyi Osztálya felhívja az adózók figyelmét arra, hogy Debrecen illetékességi területén építményadó fizetési kötelezettség terheli a nem lakás céljára szolgáló épületeket, épületrészeket.

Az adókötelezettség a használatba vételi vagy a fennmaradási engedély jogerőre emelkedését, illetőleg a tulajdonszerzést követő év első napján keletkezik. Minden egyéb, az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

Az adókötelezettség keletkezésével, változásával kapcsolatos bejelentéseket 15 napon belül kell megtenni.
Mindezek alapján a 2012. évben bekövetkezett változásokat 2013. január 15-ig lehet szankció nélkül bejelenteni bevallási nyomtatvány kitöltésével.

A bevallási nyomtatvány letölthető a www.debrecen.hu honlapról, illetve a nyomtatvány beszerezhető az Új Városháza (Debrecen, Kálvin tér 11.) ügyfélszolgálatán.

Az építményadó mértéke 2013. január 1-jétől gépjárműtároló esetén, valamint az egy helyrajzi szám alatt lévő, összevonás alá eső azonos fajtájú épület, épületrész hasznos alapterületének 50.000 m2-t meghaladó része után 500 Ft/m2, minden egyéb adóköteles ingatlan után 750 Ft/m2. A mértékváltozás alapján az adókötelezettség összegéről új határozatot küld az adóhatóság a már adóztatott ingatlanokra vonatkozóan is. Az adókötelezettséget két részletben lehet teljesíteni, amelyből az első részletet a munkaszüneti napok figyelembe vételével 2013. március 18-ig kell megfizetni.