Az a tevékenység, amely fizikailag nehezíti a vezetést, még tetten érhető, de mi van, ha valakinek a figyelmét fejben vonja el valami. 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az európai gyakorlat figyelembevételével megvizsgálja a járművezetők számára tiltott magatartások listáját. A tervek szerint sok minden lehet majd tilos, a dohányzás, az étkezés, a televíziózás, a videózás, de akár a hangos zenehallgatás is.

Az M1 reggeli műsorában megszólaló szakember azt mondja, kísérletek igazolják, hogy azoknak a gépkocsivezetőknek, akik hangosabban hallgatják a rádiót, megnövekszik a reakcióidejük, azaz lassabban reagálnak azokra a váratlan eseményekre, amelyek a forgalomban előfordulhatnak, az is kiderült ugyanakkor, hogy a rádiót hallgató sofőröknek jobb a sávtartásuk.

Pintér József, az Autóklub szakértője egyelőre azt sem tudja, hogyan ellenőrizhetik majd a hangerőt, szerinte ez leginkább macska-egér játék lesz, hiszen, akit megállít a rendőr, szinte automatikusan rögtön lecsavarja majd a rádiót. Ausztriában, Németországban egyébként már büntetik a hangos zenét, de ehhez is nagyon extrém hangerő kell.

Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő elismeri, hogy a tiltani tervezett magtartásformák elvonhatják a figyelmet a járművezetéstől, egyet is ért a szabályozás tervezett szigorításával, de az ellenőrizhetőségben ő is kételkedik.

A szakember szerint azok a tevékenységek, amelyek fizikailag is nehézzé teszik a járművezetést, például az evés, aránylag könnyen tetten érhetők, de nincs mit kezdeni például azzal, ha valakit fejben von el valami a vezetéstől, márpedig ez is igen veszélyes helyzeteket teremthet.